AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Οκτ 2015

Θεατρική παράσταση έργου του 15ου αιώνα στις 17-18/10 στη Σάμο


Τον "Απόκοπο του Μπεργαδή", ένα από τα πιο αξιόλογα έργα της πρώιμης κρητικής λογοτεχνίας (15ος αιώνας), θα παρουσιάσουν στη Σάμο τέσσερις νέοι ηθοποιοί, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Σάμο στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Σούμας στο χωριό Καστανιά το Σάββατο 17 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 18:00) και στην πλατεία Παγώνδα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 17:30).

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σταυριανός

Μουσική: Νικόλας Ψαριανός

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου

Κοστούμια: Ευαγγελία Θεριανού

Ερμηνευτές: Μαρίνα Κονταρίνη, Μαρία Νίκα, Γιώργος Σταυριανός, Νικόλας Ψαριανός

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Λίγα λόγια για τον "Απόκοπο του Μπεργαδή"

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία του Απόκοπου σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που θα μας ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο.

Ο Απόκοπος του Μπεργαδή γράφτηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και σήμερα ζωντανεύει ξανά, παίρνει και πάλι τον δρόμο για τον Κάτω Κόσμο, συναντά τους νεκρούς του και υμνεί τη ζωή.

Ο ποιητής πλάθει την ιστορία του Απόκοπου, ενός νέου που αφηγείται τα όσα συνέβησαν στο όνειρό του, την άφιξή του στον Άδη, την αγωνία των νεκρών να μάθουν πώς ζουν οι αγαπημένοι τους κι αν τους θυμούνται, μα κυρίως αφηγείται με γλώσσα ιδιότυπη, μοναδική, με ρυθμό, σύμβολά και πυκνό στίχο, τις πλούσιες ομορφιές της ζωής.

Η παράσταση του Απόκοπου σε σκηνοθεσία Γιώργου Σταυριανού και πρωτότυπη μουσική σύνθεση Νικόλα Ψαριανού στήθηκε πάνω στον παλμό του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου, με λόγο, κίνηση και μουσική που υπακούουν στο κάλεσμα του ποιητή για ζωντάνια, ομορφιά και αλήθεια.

Οι θεατές καλούνται να επαναφέρουν στη μνήμη τους την εμπειρία ενός γνώριμου θεάματος, κι ας είναι αυτή η πρώτη φορά, την εμπειρία εκείνου του θεάτρου που χτίζεται μόνο μέσα από αληθινές συναντήσεις αγγίζοντας πρώτα την ψυχή κι έπειτα τη λογική μας.