Συγκέντρωση διαμαρτυρίας "για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια στον χώρο της Δημόσιας Υγείας" οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, με τη στήριξη του τοπικού Εργατικού Κέντρου.
Προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ στο προαύλιο του Νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού λένε "Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. Όχι στο κλείσιμο, συγχώνευση , κλινικών και μονάδων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Όχι στην κατάργηση αγροτικών περιφερειακών ιατρείων και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου. Όχι στην εξουθένωση των Υγειονομικών".
Μιλούν για "προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δεν γίνονται τα τελευταία χρόνια, με εντατικοποίηση της εργασίας και καταστρατήγηση της εργατικής Νομοθεσίας, με εργατικά ατυχήματα και μυοσκελετικά προβλήματα να βασανίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους, με την ανασφάλεια και την επικινδυνότητα να αυξάνονται καθημερινά για εργαζόμενους και ασθενείς, αφού μία νοσηλεύτρια καλείται να καλύψει μόνη της 20-30 ασθενείς, ένας νοσοκόμος-τραυματιοφορέας όλες τις κλινικές, τις μονάδες και τα χειρουργεία του Νοσοκομείου και μία Νοσηλεύτρια να καλύπτει το χειρουργείο, τη χειρουργική κλινική, το τμήμα αποστείρωσης και τη Μαιευτική κλινική».
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, «οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αλλά και μηχανήματα που δεν συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται, όπως κλίβανος αποστείρωσης, φορητά ακτινολογικά μηχανήματα και σκεύη εστίασης, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια Υγεία.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, «οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αλλά και μηχανήματα που δεν συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται, όπως κλίβανος αποστείρωσης, φορητά ακτινολογικά μηχανήματα και σκεύη εστίασης, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια Υγεία.
Συνεχίζεται πάνω από δύο χρόνια η κάλυψη όλου του νησιού με ένα ασθενοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού στο Ε.Κ.Α.Β., παρά τα όσα έχουν συμβεί εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου δεν κινούνται, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους και την προμήθεια καυσίμων.
Όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας παραμένουν απλήρωτοι όλο το 2015 σε εφημερίες, νυκτερινά και εξαιρέσιμα. Από την 15η Δεκεμβρίου η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Σάμου κινδυνεύει να κλείσει, δεδομένου ότι μένει ακάλυπτη από εφημερίες παιδιάτρων, λόγω του ότι το νοσοκομείο δεν έχει κανέναν παιδίατρο και οι τρεις μετακινημένοι γιατροί, δύο από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και μία από το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., αδυνατούν να καλύψουν πέρα από τις νόμιμα προβλεπόμενες εφημερίες την κλινική.
Εάν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και όλου του απαραιτήτου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, την ίδια τύχη θα έχουν από πρώτη Ιανουαρίου του 2016 η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου.
Η έλλειψη σε ιατρικές ειδικότητες και μηχανήματα καθιστούν το νοσοκομείο κέντρο διακομιδής προς τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια. Όλοι οι Σαμιώτες είναι εν δυνάμει ανασφάλιστοι, διότι το δημόσιο νοσοκομείο στερείται πολλές ειδικότητες και ιδιώτες γιατροί δεν έχουν συνάψει σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ-Π.Ε.Δ.Υ ή με το ίδιο το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικού φορέα, να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξεταστούν.
Το μόνο που προχωράει με γοργούς ρυθμούς στο Νοσοκομείο Σάμου είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από την τελευταία προκήρυξη, στην οποία οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τις ανάγκες και μόνο της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Για τη διοικητική υπηρεσία και ολόκληρο τον εργαστηριακό τομέα δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση, παρόλο που οι υπηρεσίες αυτές στην κυριολεξία στενάζουν. Του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου εδώ και δύο χρόνια δεν λειτουργεί το εξωτερικό ιατρείο δυο φορές την εβδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Αιμοδοσία δύο χρόνια δεν έχει νυκτερινή βάρδια και στο Ακτινολογικό οι εργαζόμενοι εργάζονται εξαντλητικά ωράρια προκειμένου να λειτουργεί το εργαστήριο όλο το εικοσιτετράωρο.
Οι συνέπειες για τον σαμιακό λαό είναι τραγικές, αφού αναγκάζονται να περιμένουν 3 έως 5 μήνες για να εξετασθούν. Τα τμήματα αυτά βέβαια αποτελούν 'φιλέτο' για τους ιδιώτες και από ό,τι φαίνεται οι αρμόδιοι σκοπεύουν να τα εκχωρήσουν".
"Για όλα τα παραπάνω την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ, που συνεχίζει και εφαρμόζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., που θέλουν την Υγεία ιδιωτικοποιημένη και τους εργαζόμενους εξαθλιωμένους, αλλά και η Διοίκηση που είναι το 'μακρύ χέρι' της" αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σάμου.