AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Δεκ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έτσι σώζουν τους πρόσφυγες στη Σάμο!


Ανεξάντλητη είναι η συνεισφορά του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου στην διάσωση των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά με βάρκες στη Σάμο από τη γειτονική Τουρκία, καθώς μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε δύο μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μέσα σε περίπου 24 ώρες!


Τετάρτη 16/12/2015 

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το Λιμεναρχείο Σάμου να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 50 προσφύγων – μεταναστών σε δυσπρόσιτη ακτή του Χοντρού Βουνού. 

Με το σκάφος "Γοργώ" που διαθέτει ο σύλλογος, τέσσερις αυτοδύτες απέπλευσαν από το λιμάνι Μαλαγαρίου και έφτασαν στο σημείο όπου τους περίμεναν δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ).

Το ένα σκάφος του Λ.Σ. παρείχε συνοδεία έως την παραλία της Μουρτιάς σε δεκάμετρη φουσκωτή λέμβο υπερφορτωμένη με πρόσφυγες – μετανάστες.

Μετά από συνεννόηση με το δεύτερο πλωτό του Λ.Σ, το πιο εύκολο σε ελιγμούς και με μικρότερο βύθισμα σκάφος "Γοργώ" κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή με τη βοήθεια δύο αυτοδυτών στη θάλασσα που κατεύθυναν το σκάφος μακριά από βράχους.

Με τέσσερις προσεγγίσεις του σκάφους και με μια ανθρώπινη αλυσίδα, οι αυτοδύτες απεγκλώβισαν όλους τους μετανάστες – πρόσφυγες, ενώ ένας από τους αυτοδύτες παρέμεινε στη θάλασσα κρατώντας το σκάφος σταθερό και σε απόσταση ασφαλείας από τα βράχια.

Σε δυο δρομολόγια παρέδωσαν με ασφάλεια τα 50 άτομα, μεταξύ τους πολλά γυναικόπαιδα, στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η επιχείρηση έληξε με την επιστροφή του σκάφους του Λ.Σ. και του σκάφους του Σ.Α.Σ. στο λιμάνι Μαλαγαρίου.

Πέμπτη 17/12/2015

Μια ημέρα μετά, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε και πάλι από το Λιμεναρχείο Σάμου να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 48 προσφύγων – μεταναστών στη βραχονησίδα Κασονήσι.

Παράλληλα ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου και το κέντρο επιχειρήσεων Πολιτική Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Με το σκάφος "Γοργώ" στοιχείο τεσσάρων αυτοδυτών απέπλευσε από το λιμάνι Μαλαγαρίου.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος ρυμουλκούσε από το ακρωτήριο Πράσο μεγάλη λέμβο υπερφορτωμένη με πρόσφυγες – μετανάστες προς το λιμάνι Μαλαγαρίου.

Μετά από υπόδειξη του Λιμεναρχείου Σάμου το πιο εύκολο σε ελιγμούς και με μικρότερο βύθισμα σκάφος "Γοργώ" κατάφερε να προσεγγίσει την εξέδρα της βραχονησίδας.

Με δυο προσεγγίσεις οι αυτοδύτες επιβίβασαν στο σκάφος όλους τους εγκλωβισμένους μετανάστες – πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα.

Παρά τον δύσκολο άνεμο αποβίβασαν με ασφάλεια τα 48 άτομα στην παραλία της Κέρβελης, με τη βοήθεια των κατοίκων, οι οποίοι παρείχαν φιλοξενία στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, μέχρι να τους παραλάβει το λεωφορείο της Αστυνομίας.

Ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β έσπευσε στη περιοχή για μια έγκυο γυναίκα η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα.

Η επιχείρηση έληξε με την επιστροφή του σκάφους του Σ.Α.Σ. στο λιμάνι Μαλαγαρίου.

Δείτε φωτογραφίες από τις δύο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την Τετάρτη και την Πέμπτη!

Τετάρτη 16/12/2015 


































Πέμπτη 17/12/2015 





































Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα "Samos Divers - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΣΑΜΟΥ" στο Facebook