AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Ιουν 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παιδική εκδήλωση για την ειρήνη και τους πρόσφυγες


Παιδική γιορτή αλληλεγγύης και ειρήνης για ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα διοργάνωσε την Τετάρτη η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης στην πόλη της Σάμου.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε με τίτλο "Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας…".

Στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης Σάμου κάτω από τα συνθήματα "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ" και "ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ" εκτέθηκαν τα έργα (ζωγραφιές, ποιήματα, κάρτες προς τα προσφυγόπουλα κ.ά) εκατοντάδων μαθητών δημοτικών σχολείων του νησιού που με την υποστήριξη των δασκάλων τους διάβασαν στις τάξεις το ποίημα της και εμπνεύστηκαν τις δημιουργίες τους.
  
Στο χώρο έφτασαν από νωρίς δεκάδες προσφυγόπουλα από το κέντρο κράτησης συνοδευόμενα από τους γονείς τους και αντάμωσαν σε ένα πανηγύρι χαράς με τα Ελληνόπουλα που ήταν εκεί.
  
Έπαιξαν μαζί παιδικά ομαδικά παιχνίδια με τη βοήθεια καθηγητών γυμναστικής και μελών του κινήματος ειρήνης, διάβασαν τα ποιήματά τους και παρακολούθησαν την προβολή σε βίντεο όλων των έργων των μαθητών της Σάμου, το οποίο ετοίμασαν και επένδυσαν μουσικά δυο αδέλφια, μαθήτριες της έκτης δημοτικού και πρώτης Γυμνασίου, αντίστοιχα.
  
Τα προσφυγόπουλα έφεραν στην εκδήλωση και προβλήθηκε, ένα μικρό βίντεο που ετοίμασαν στο κέντρο κράτησης  όπου μέσα από χοροκίνηση αναπαρέστησαν τα βάσανα των λαών τους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη βία στις χώρες τους.
  
Συγκινητική  ήταν η στιγμή όπου χορωδία των προσφυγόπουλων τραγούδησε δυο παιδικά συριακά τραγούδια που μιλούν για την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τις ευχαριστίες στους φίλους. Τα αφιέρωσαν στους συνομηλίκους τους  από τη Σάμο για την αλληλεγγύη στην περιπέτειά τους. Εξίσου συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή όταν δυο κορίτσια, από την Σάμο και τη Συρία, διάβασαν στα ελληνικά και τα συριακά ένα γράμμα μαθήτριας σχολείου του νησιού προς τα προσφυγόπουλα.
  
Στην εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε, Ρούλα Στεφανάκη, υπογραμμίζοντας τις αιτίες της προσφυγιάς "που δεν είναι άλλες από τους πολέμους για το μοίρασμα της λείας των πηγών ενέργειας από τους ιμπεριαλιστές και τόνισε τις θέσεις του αντιϊμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας σε ανοιχτά κέντρα για όσο διάστημα μένουν στη χώρα μας οι πρόσφυγες, κατάργηση των συνθηκών και συμφωνιών που τους κρατούν εγκλωβισμένους , ελεύθεη μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε".

Η παιδική γιορτή κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ σε όλα τα παιδιά μοιράστηκαν γλυκά και παγωτά από την Επιτροπή Ειρήνης.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση: