AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Ιουλ 2016

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Σάμου


Την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής προσώπων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας του Νομού Σάμου σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός  αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος.

Ουσιαστικά επικυρώνει-υλοποιεί την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά τη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου, που προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το επόμενο πρωινό, για το διάστημα από 01-07-2016 μέχρι και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2016.

Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων.

Εξαιρούνται, επίσης, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

Η Αντιπεριφέρεια ενημερώνει τους πολίτες ότι από 01/07/16 μέχρι και 31/10/16 υπάρχει το ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική-Αστυνομία-Στρατός-Δασαρχείο) και ζητά τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Κάνει, επίσης, γνωστό ότι η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις περιοχές αυτές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, όπως και τα οχήματα παροχής βοήθειας, καθώς και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και του Δήμου όταν εκτελούν υπηρεσία.

Η εφαρμογή της απόφασης αυτής ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους (Δημοτικές Ενότητες) των αντίστοιχων περιοχών.

Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας θα πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους και τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς (επίπεδο 3-4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας).

Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται συμφώνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

"Καλούμε τους πολίτες του Νομού Σάμου να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του Νομού" ζητά ο Νίκος Κατρακάζος.

Φωτογραφία από δάσος στο όρος Άμπελος (Καρβούνης) της Σάμου: Θόδωρος Κεχαγιάς