AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Ιουλ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ&ΒΙΝΤΕΟ: Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στη Σάμο!

Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Δείτε τα νεότερα για την μεγάλη πυρκαγιά η οποία τέθηκε υπό έλεγχο στη Σάμο (Ενημέρωση: Δευτέρα 11 Ιουλίου).

Μαίνεται ανεξέλεγκτη το  βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουλίου η φωτιά που ξέσπασε στις 15.10 σε δασική έκταση στην περιοχή μεταξύ Φλόκας και Ζερβού, κοντά στους Μυτιληνιούς Σάμου. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και την απουσία των πυροσβεστικών αεροσκαφών από το νησί την ώρα εκείνη, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες της έκαψαν πεύκα και καλλιέργειες στη  διαδρομή από Καμάρα μέχρι Κάμπο, Βιρό, Ζερβού και Στεφάνα, προς στιγμήν έφτασαν σε απόσταση αναπνοής και από κατοικίες! Αν και τα μέτωπά της είναι δύο, σε Μεσόκαμπο και πάνω από το Μαλαγάρι, η Πυροσβεστική τονίζει (Παρασκευή ώρα 23.20) ότι δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Συνολικά 33 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα (ενισχύσεις έφτασαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με Super Puma C 130, αντίστοιχα), 20 οχήματα ΟΤΑ, 50 εθελοντές, 50 στρατιώτες και τρία μηχανήματα  θα  είναι επί ποδός καθ' όλη  τη διάρκεια της νύχτας.

Το  έργο  της  πυρόσβεσης συντονίζει ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Σερεντέλλος, που έφτασε απόψε στη Σάμο.

Με το πρώτο  φως της ημέρας, αναμένεται να συνδράμουν και τα ενάερια  πυροσβεστικά μέσα. Το απόγευμα ρίψεις νερού έκαναν τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα και ισάριθμα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Το βράδυ της Παρασκευής η κυκλοφορία των οχημάτων από τη  πόλη της Σάμου προς το Πυθαγόρειο διεκόπη.

Στον παρακάτω χάρτη του κ. Πολυκράτη Κωνσταντινίδη φαίνεται με κόκκινη γραμμή ότι το απόγευμα της Παρασκευής το μέτωπο της φωτιάς αναπτύχθηκε από την περιοχή της Καμάρας μέχρι τον Μεσόκαμπο στην πλευρά των Μυτιληνιών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μέσα σε 45 λέπτα το μέτωπο επεκτάθηκε σε μήκος 6 χιλιομέτρων.



Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την πύρινη λαίλαπα στο νησί:


 Φωτογραφίες Μανώλη Marg:







 Φωτογραφίες Τίας Στρατή:







Φωτογραφίες Αγγελικής Βαλαγεωργίου:








 Φωτογραφίες Μαρίας Πετροπούλου/in.gr από την παραλία του Πυθαγορείου:





Φωτογραφίες του Αθανάσιου Ζάχου:
















Μέχρι και στην πόλη της Σάμου είναι ορατοί οι πυκνοί καπνοί της φωτιάς στους Μυτιληνιούς.

Δείτε το βίντεο του Χρήστου Βέττα και τις φωτογραφίες του Νίκου Χουσά από εκεί!









  Φωτογραφίες αναγνωστών του My Samos Blog:





Στο μεταξύ, προειδοποίηση και για το Σάββατο 9 Ιουλίου για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Σάμο, Ικαρία και Χίο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.