AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Ιαν 2017

Στο τραπέζι η τουριστική προβολή της Σάμου


Σειρά προτάσεων για την καλύτερη τουριστική προβολή της Σάμου κατέθεσε την Τετάρτη ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για διαβούλευση με τους αιρετούς και θεσμικούς εκπροσώπους των νησιών που αντιμετωπίζουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, με ζητούμενο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και προβολή τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιός, οι Γ.Γ του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ιωάννης Θεοτοκάς, Χρήστος Λαμπρίδης και Ιωάννης Γιαννέλης Θεοδοσιάδης, ο Γ.Γ Υποδοχής  Προσφύγων, Αναστάσιος Σαλτερής, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής - Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτης Ράπτης, βουλευτές από τα νησιά του Αιγαίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι των νησιών, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Σάμου, καθώς και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων.

Με δεδομένο ότι το τουριστικό προϊόν, που αποτελεί τη βασικότερη πηγή προσόδου για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, υπέστη βαρύ πλήγμα από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στα εξής κομβικά σημεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βελτίωση της κατάστασης:

1. Στην πρόβλεψη ειδικού ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής εντός του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου Βορείου Αιγαίου που θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα.

2. Στην ενίσχυση των πυλών εισόδου για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία  και την υποστήριξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ όμορων δήμων Ελλάδας και Τουρκίας.

3. Στην κάλυψη των εξόδων οργάνωσης περιπτέρων και προβολής της Σάμου στις εκθέσεις όπου δεν θα μετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στις οποίες ο δήμος και οι διάφοροι φορείς τουρισμού θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του.

4. Στην υποστήριξη των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, πχ Ηραία-Πυθαγόρεια.

5. Στην οργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας (πχ καμπάνια «Η Σάμος μέσα από τα μάτια μας») σε κεντρικά σημεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας και, γενικότερα, όπου υπάρχει ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση με τη Σάμο, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

6. Στην ανάγκη χρηματοδοτικής υποστήριξης για τη συμμετοχή της Σάμου σε μονοθεματικές εκθέσεις (πχ γαστρονομίας, extreme sports κ.α.).

7. Στην ανάγκη προβολής των περίφημων, ήδη από την αρχαιότητα, τοπικών αγροτικών προϊόντων, σε συνεργασία και με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

8. Στην εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την προβολή και ανάδειξη των ιαματικών πηγών της Σάμου.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε το πνεύμα συνεννόησης υπό το οποίο μπορούν όλοι οι φορείς να συνεργαστούν για την περαιτέρω τουριστική προβολή των νησιών. Μάλιστα προανήγγειλε νέα συνάντηση, με τους αρμόδιους φορείς, για την διευθέτηση των ζητημάτων συγκοινωνίας, δηλαδή ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης των νησιών, το οποίο έθεσαν οι παρόντες στη σύσκεψη, σημειώνοντας μάλιστα και το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι "ακούστηκαν πάρα πολλές ιδέες και το Υπουργείο Τουρισμού είναι σήμερα περισσότερο έτοιμο για ακόμα καλύτερη και οργανωμένη προβολή των νησιών, σε σχέση με πέρυσι". Ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε επίσης νέες συναντήσεις για συγκεκριμένες ιδέες που ετέθησαν, όπως ο τουρισμός για ιαματικές πηγές. Είπε ότι στο επόμενο δεκαήμερο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα προκαλέσει τη συνάντηση για το συντονισμό των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων από και προς τα νησιά.

Ειδικά για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: "Το θέμα το χειρίζεται ο κ. Μουζάλας. Έχουμε συζήτηση και συνεννόηση. Όλοι χειριζόμαστε το θέμα με το ίδιο πνεύμα, διάθεση και αγάπη για τον τόπο. Υπάρχει ανάμεσα σε εμάς, την Ευρώπη και την Τουρκία μια συμφωνία. Πασχίζουμε, με κάθε τρόπο, αυτή η συμφωνία να διατηρηθεί, για ευνόητους λόγους". Για την μέχρι τώρα προβολή της διαχείρισης που έγινε στην προσφυγική κρίση, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι δεν προβλήθηκε αρκετά ο ανθρωπισμός που έδειξαν οι νησιώτες και κατέληξε: "Στα νησιά επιδείχτηκε μοναδικό απόθεμα ανθρωπιάς, που αμφιβάλλω αν θα επιδεικνυόταν, σε περίπτωση που η προσφυγική κρίση σημειωνόταν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης".

Η κ. Κουντουρά τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τις Περιφέρειες Αιγαίου και αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα δράσεων που υλοποίησε το Υπουργείο και ο Ε.Ο.Τ το 2016 για τη δυναμική προώθηση και προβολή των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το κλίμα, η ζήτηση να έχει επανακάμψει και ήδη να καταγράφονται θετικότερα μηνύματα για το 2017.

Η Υπουργός τόνισε ότι για το 2017 ήδη έχει σχεδιαστεί ακόμη πιο ενισχυμένη και εντατική προβολή των νησιών και ζήτησε από τους φορείς να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση που προγραμματίζεται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

"Με τις προτάσεις που θα υποβληθούν θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα καλύτερη προβολή και προώθηση των νησιών, ως τουριστικών προορισμών. Θεωρώ ότι ήταν το πρώτο βήμα. Θα συνεχίσουμε με επιμέρους συναντήσεις γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι το 2017, που ξεκίνησε τόσο καλά στις προ-κρατήσεις να πάει ακόμα καλύτερα, μετά από μία χρονιά ρεκόρ, που ήταν το 2016. Θέλουμε να στηρίξουμε τα νησιά μας και την Ελλάδα, και να έχουμε το 2017 μία ακόμη πετυχημένη, τουριστική χρονιά", δήλωσε η κ. Κουντουρά.