AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2017

Samos smaakt naar meer: méér Griekenland


O Samos, met je zoete wijn, prachtige azuurblauwe water en verrassend veel groen! We hadden maar twee dagen samen, maar de liefde is zeker aangewakkerd. Lees verder... 

Lekker eten. Schilderachtige dorpjes aan de kust en in de bergen. Gastvrije locals. Indrukwekkende kustlijnen. Dat smaakt naar meer! Naar meer dagen die ik door mag brengen op het prachtige eiland, maar ook naar meer van Griekenland ontdekken. In 2 dagen heb ik toch heel wat moois gezien en beleefd. Tijd om mijn tips te delen met jou, een (toekomstig) Griekenlandliefhebber.

TOP 5 VOLGENS MARLOES VAN STRAATEN

THE BEST PLACE TO EAT

Stiekem willen we allemaal wel zo’n typisch Griekse avond meemaken inclusief de Sirtaki dansen, souvlaki en moussaka smullen en na afloop met borden smijten. Toch? Hoewel taverna Garden in Vathy (Samos-stad) best toeristisch is, zou een keertje aanschuiven in de binnentuin van dit restaurant op je lijstje moeten staan. Al is het alleen om de sfeer. Wel van tevoren even informeren wanneer ze Griekse avond met livemuziek en borden smijten organiseren. Wist je trouwens dat een restaurant tegenwoordig een vergunning nodig heeft om legaal met borden te mogen smijten? Adres: Kalomiri, Samos 831 00

HIGHLIGHT OF THE DESTINATION

De ‘day off’ excursie met kapitein Andreas was toch wel echt bijzonder. Hij nam ons op zijn boot mee naar het eilandje Samiopoulis met een idyllisch zandstrandje. Hier wonen maar 5(!) mensen. Hierna vervolgde we onze bootreis en bracht hij ons naar een afgelegen strandje aan de zuidkant van Samos waar je alleen met de boot kan komen. Een privéstrand. Altijd al van gedroomd. Terwijl wij op de gratis strandbedjes neerploften of in onze snorkeluitrusting de zee ik doken, dook kapitein Andreas (samen met zijn babygeit) de ‘keuken’ in om een heerlijke lunch voor ons klaar te maken. Alleen de boottocht langs de kustlijn van Samos is al de moeite waard! Kom op tijd want dan kun je het perfecte plekje op de boot bemachtigen. Ga je voor het bovendek met zitzakken? Kies je voor een plekje aan een tafeltje beneden of ga je net zoals ik languit op het tussendek liggen? 

RELAXING POINT

Het luxe Doryssa Seaside Resort nabij Pythagorion was mijn thuishaven voor de paar dagen dat ik in Samos verbleef. Relaxen ten top. Wat een resort! Van alle gemakken voorzien. Ook zeker als je met met de complete familie op pad bent. Voor vaders en moeders, opa’s en oma’s en de kids: iedereen heeft het er naar zijn zin. Het ultieme relaxmoment heb ik om 06:45 uur ’s ochtends beleefd. Direct vanuit mijn hotelkamerbed richting een strandbed om de  zon op te zien komen boven Pythagorion. Wouw. Prachtig! In de zomer moet je hier misschien iets eerder voor opstaan, maar het is zeker de moeite dubbel en dwars waard. Ook het schilderachtige bergdorpje Vourliotes vond ik ultiem relaxen. Wat was het mooi. En rustig en stil.

LITTLE SECRET

Wat niet veel mensen weten, is dat je bij Kaladaki beach (Zuid-West Samos) in een grot kunt zwemmen. Deze tip kreeg ik van een local. Kaladakia beach staat op de meeste toeristenkaarten ook niet aangegeven, maar het ligt bij Balos Koumeika. Vroeger was dit strandje volledig verlaten, maar tegenwoordig hoort het deels bij een luxe hotel. Ook de wandeling naar de watervallen van Potami zijn erg bijzonder. Wil je bij de grote waterval komen, dan moet je namelijk tot je middel door het water door een kleinere waterval heen. Kostbare spullen thuislaten en waterschoenen aan je voeten schuiven dus.

HIP EN HAPPENING

Samos is niet per sé een hip eiland. Dit Griekse plaatje van een eiland is authentiek, relaxt, ongerept. Niet hip. Toch zijn er wel een paar plekjes op het eiland waar je je in hip en happening Ibiza of op Bali waant. Bijvoorbeeld bij strandtent Hippy’s in Potami beach. Deze beachclub doet zijn naam eer aan. De hippiesfeer is overduidelijk aanwezig. Een heerlijke plek waar je lekker een dag kunt ‘strandhangen’ of juist even aanschuift voor een smakelijke lunch of yummy diner.

Door Marloes van Straaten