AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Απρ 2018

Η παρουσίαση του βιβλίου για τον ΕΟΤ στη Σάμο

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Το βιβλίο με τίτλο "Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – ταξίδι στο χρόνο" του Κώστα Κατσιγιάννη, μηχανικού ΕΜΠ, πρώην γενικού διευθυντή ΕΟΤ, παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. 

Την παρουσίαση έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου, Δημήτρης Κασμιρλής, και η εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Έλενα Χουσνή. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάνος Στεφανάκης, ο οποίος και παρουσίασε το βιογραφικό του συγγραφέα.

Φωτογραφία του Νίκου Δραπανιώτη

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του στα ελληνοτουρκικά όσο αφορά τον τουρισμό. "Είναι ένα υπέροχο βιβλίο και ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πως λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ο τουρισμός" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Κασμιρλής έκανε ένα σύντομο απολογισμό στα έργα του ΕΟΤ με αναφορά σε χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η τρίτη κατά σειρά ομιλήτρια, Έλενα Χουσνή, ξετύλιξε τις λαμπρές στιγμές του παρελθόντος, όπου ο ΕΟΤ, έχοντας ως όπλο τον πολιτισμό, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να διαφημιστεί η χώρας μας στις 5 ηπείρους, με τη βοήθεια ηχηρών ονομάτων του πολιτιστικού χώρου, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης και πολλών άλλων. 

Τέλος, το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Κατσιγιάννης, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη Σάμο, στη δημιουργία του "Ξενία" αλλά και στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε επίπεδο τουριστικής προσέγγισης, αποτελέσματα του οποίου γευόμαστε σήμερα, με χιλιάδες Τούρκων τουριστών να επισκέπτονται το νησί μας.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας, ως ελάχιστου δείγματος αναγνώρισης και τιμής στο πρόσωπο του κ. Κατσιγιάννη, για την πολυετή προσφορά του, από τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο.

Στο βιβλίο ξετυλίγεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στο σημαντικό τομέα του τουρισμού.

Πιο ειδικά, περιγράφεται η διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενός Οργανισμού που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, καταργήθηκε το 1936 και επανιδρύθηκε το 1951.

Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου γίνεται αναφορά, κατά χρονολογική σειρά, στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των κυριότερων πρωτοβουλιών του ΕΟΤ στους τομείς του πολιτισμού (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με τις ποικίλες διαφημιστικές πρωτοβουλίες καθώς και στην εκτέλεση δημόσιων τουριστικών έργων.

Επίσης, στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος που ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν, με μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής, όπως τα εμβληματικά ξενοδοχεία, τα γνωστά ως «Ξενία», που κατασκευάστηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι οργανωμένες ακτές, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά περίπτερα, τα έργα ιαματικού τουρισμού, οι οδικοί μεθοριακοί σταθμοί και πολλά άλλα.

Κυρίως δίνεται έμφαση στις πρωτοβουλίες των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, που οφείλονται σε εμπνευσμένους ηγέτες και που υλοποιήθηκαν από πολύ ικανούς υπαλλήλους.

Οι πρωτοβουλίες αυτές (πρώτα διαφημιστικά προγράμματα, ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων, συμμετοχή με περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις, έργα υποδομής κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους) αποτέλεσαν και αποτελούν υποδείγματα ακόμη και σήμερα.

Επιπλέον, στο βιβλίο αναπτύσσεται σε ειδικά κεφάλαια η συμβολή του ΕΟΤ, με αφετηρία πάντοτε τη δεκαετία του ’50, σε σημαντικές ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, ο ιαματικός, ο οδικός-περιηγητικός, ο ορεινός, ο πολιτιστικός κ.α.

Επίσης, έμφαση δίνεται στις κατά καιρούς πολιτικές που εφαρμόστηκαν και κατά πόσο συνέβαλαν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού.

Εδώ ο συγγραφέας δεν αρκείται στην προσωπική του άποψη αλλά δίνει το λόγο σε σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου, όπως σε πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς, εκπρόσωπους του ιδιωτικού τομέα αλλά και παλιούς υπαλλήλους του Οργανισμού.

Από την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει, πέραν των άλλων, και ένας προβληματισμός για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού και πιο ειδικά για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα, όπου τονίζεται η σταδιακή υποβάθμιση του ΕΟΤ, ενώ αναφέρονται ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις σχετικές με το μέλλον του ιστορικού Οργανισμού.

Πηγή: era-aegean.gr