AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Ιαν 2019

Λιμενικό: Διαψεύδει εμπλοκή του στον θάνατο 4χρονης ανοιχτά της Σάμου


Απάντηση σε δημοσίευμα ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου που κάνει λόγο για ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην υπόθεση βάρκας με μετανάστες που κατευθυνόταν στη Σάμο, η οποία βυθίστηκε, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4χρονης.

Το Λιμενικό ανακοίνωσε σχετικά:

"Αναφορικά με δημοσίευμα ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο αλλοδαπός καταγγέλλει ότι χειρισμοί περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4χρονης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα: 

Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15-01-2019, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου πραγματοποιήθηκε από ΠΛΣ, στο πλαίσιο περιπολίας, έγκαιρος εντοπισμός σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Άμεσα και όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση περί Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας – Τουρκίας (JRCC Piraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισμό και την περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούμενος. 

Στην περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού παρέμειναν πλησίον της οριογραμμής, ΠΛΣ καθώς και κοινοτικό μέσο δύναμης FRONTEX για τυχόν παροχή συνδρομής. Το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών (φουσκωτό 6-7 μέτρα) παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου και ρυμουλκήθηκε από σκάφος δύναμης FRONTEX στη Σάμο".

Εν τω μεταξύ η Εφημερίδα των Συνακτών δημοσιεύει καταγγελία ΜΚΟ περί επίθεσης που δέχτηκε η συγκεκριμένη βάρκα από άγνωστους ανοιχτά της Σάμου.

Δείτε τι γράφει η εφημερίδα:

"Επίθεση κουκουλοφόρων σε βάρκα με πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός τετράχρονου προσφυγόπουλου, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Την επίθεση καταγγέλλει η ΜΚΟ Aegean Boat Report με ανάρτησή της στο facebook, όπου περιγράφεται το χρονικό της επίθεσης:

Στις 01:30 τα ξημερώματα της Τρίτης μια βάρκα στην οποία επέβαιναν 54 πρόσφυγες -ανάμεσά τους 24 παιδιά- ξεκίνησε από το Κουσάντασι της Τουρκίας με προορισμό τη Σάμο. Κανένας από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο.

Στις 03:30, όπως αναφέρουν πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος σε τουρκικά ΜΜΕ, τους πλησίασε ένα μικρό σκάφος στο οποίο υπήρχαν δύο άνδρες με μαύρες στολές και μάσκες, οι οποίοι τους ανάγκασαν να τους δώσουν το μπιτόνι βενζίνης που υπήρχε στη βάρκα και τους ρυμούλκησαν στις τουρκικές ακτές. Προσπάθησαν, επίσης, να χτυπήσουν το σκάφος για να το βυθίσουν.

Στις 03:40 η κατάσταση έγινε κρίσιμη καθώς η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά, επικράτησε πανικός και πρόσφυγες έπεφταν στο νερό. Τότε το σκάφος με τους κουκουλοφόρους απομακρύνθηκε από το σημείο με κατεύθυνση προς Σάμο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επιβαινόντων.

Στις 03:42 η βάρκα βυθίστηκε και ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Στις 03:52 η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής αναφέρει ότι ελικόπτερο του ναυτικού εντοπίζει τη βάρκα.

Στις 04:20 φτάνει στην περιοχή το πρώτο σκάφος της τουρκικής ακτής και αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ένα ελικόπτερο και ακόμα δύο σκάφη. Το τετράχρονο κοριτσάκι ανασύρεται νεκρό.

«Ήταν απάνθρωπο»

Η επίθεση αναφέρεται και σε τρία τουρκικά μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν δηλώσεις του πατέρα του κοριτσιού που βρήκε τραγικό θάνατο.

«Τα κύματα ήταν τεράστια, νομίσαμε ότι ήρθαν για να μας σώσουν και εκείνοι μας είπαν να σβήσουμε τη μηχανή, έδεσαν σκοινί στη βάρκα και άρχισαν να μας κάνουν κύκλους. Ήταν απάνθρωπο. Κατάφερα να σώσω μόνο τα άλλα δύο μου παιδιά», περιγράφει ο Μοχάμεντ Φαντίλ από το Ιράκ".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com