AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Μαρ 2019

Η παρουσίαση της νέας δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Γιώργο Στάντζο


Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση έκανε την Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης της Σάμου, η νέα δημοτική κίνηση "Ανανέωση-Συμμετοχή-Ανάπτυξη (ΑΝΑ.Σ.Α)", με υποψήφιο δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Γιώργο Στάντζο. 

Τον υποψήφιο παρουσίασε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της παράταξης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων με κοινό όραμα την ανάπτυξη του τόπου και την έξοδο του από το τέλμα όπως το χαρακτήρισε στο οποίο έχει περιέλθει.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές της κίνησης, οι οποίες, όπως είπε, θα συνδιαμορφωθούν το επόμενο διάστημα μέσα από ομάδες εργασίας.

"Οι μεγαλοστομίες δεν έχουν χώρο στο συνδυασμό μας αλλά θα επιμείνουμε σε στόχους που μπορούμε να υλοποιήσουμε χωρίς να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος σύμφωνα με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» .

Επίσης δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν κάτοικο της Ανατολικής Σάμου να απολέσουν κάτι από αυτό που τους ανήκει, ενώ δεσμεύτηκε για αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, την οποία χαρακτήρισε διχαστική.

Τέλος μέσα από διαδικασία επιλογής μεταξύ 5 ονομάτων για τον συνδυασμό ψηφίστηκε η ονομασία Ανανέωση-Συμμετοχή-Ανάπτυξη (ΑΝΑ.Σ.Α).

Πηγή: VoreioAigaio.ert.gr
 
Η ομιλία του Γιώργου Στάντζου:
"Φίλες και Φίλοι,
 
Σας ευχαριστούμε που παρευρίσκεστε απόψε εδώ μαζί μας, καλεσμένοι όλοι χωρίς αποκλεισμούς και πρωτοκαθεδρίες, στα γεννητούρια και τη βάπτιση της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης πολιτών της Ανατολικής Σάμου. Το ταξίδι ξεκίνησε.
 
Στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές μου έγινε η τιμητική πρόταση-από την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών- να τεθώ επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση της κοινωνίας από την απλή αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική θέση του υποψήφιου Δημάρχου, μολονότι η απογοήτευση είχε για τα καλά φωλιάσει στο μυαλό και τη ψυχή μου.
 
Ωστόσο, η ειλικρινής σχέση που έχω διαμορφώσει μαζί σας με δεσμεύει να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος.
 
Η ηθική σχέση που πρέπει να διαμορφώνουμε με την πολιτική πολλές φορές δοκιμάζεται για να γίνει πιο ισχυρή και ώριμη. Εξάλλου τι αξία θα είχε αν στην πρώτη ισχυρή δοκιμασία ή προσωπική πικρία, επέλεγα το δρόμο της αποχής και της ιδιώτευσης;
 
Η συνεχής και αδιάκοπη συμμετοχή μου στα κοινά της αυτοδιοίκησης από μικρή ηλικία και πιστεύω πάντοτε με υπευθυνότητα, χωρίς ποτέ να ξεχωρίσω συνεργάτες ή πολίτες για την κομματική τους καταγωγή…. δεν μου επιτρέπει να γυρίσω την πλάτη στις δύσκολες αυτές στιγμές. Οι αρχές μου μού επιβάλλουν να παραμείνω ενεργά στο πλευρό των συμπολιτών μου, προσπαθώντας με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω στην υλοποίηση των κοινών μας στόχων, διατηρώντας παράλληλα έναν αυτοδύναμο, ζωντανό και παρεμβατικό λόγο.
 
H στείρα άρνηση και η δικαιολογημένη διαμαρτυρία για τα σημερινά αδιέξοδα του τόπου μας δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη επιλογή ενός πολίτη. Επιλογή ανάπτυξης και προοπτικής αποτελεί πάντα το πολιτικό όραμα και η ενεργή συμμετοχή στα κοινά ενός τόπου.
 
Τα εδραιωμένα κατεστημένα συμφέροντα ετών, οικονομικά και πολιτικά , τα οποία έχουν θέσει την ιδιαίτερη πατρίδα μας σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, να είστε σίγουροι ότι ανησυχούν μόνο όταν οι πολίτες και οι εκπρόσωποί τους προτάσσουν κριτήρια ποιότητας, συλλογικής δράσης και διαφάνειας.

Ο κακώς νοούμενος τοπικισμός, ο οποίος καμιά σχέση δεν έχει με την άδολη αγάπη για τον τόπο, αποτελεί πρόφαση και ταυτόχρονα εφαλτήριο για τους λίγους και ισχυρούς, ώστε να διατηρούν το προσωπικό τους πολιτικό και οικονομικό όφελος εις βάρος της Σάμου και του μέλλοντος της. Η γνώμη μου είναι ότι η Σάμος είναι μία ενιαία και αδιαίρετη. Οι κάτοικοί της οφείλουν να έχουν κοινό μέλλον, το οποίο πρέπει να οικοδομηθεί με συλλογικότητα και πέρα από μικρόψυχους τοπικιστικούς ανταγωνισμούς.
Το ενδεδειγμένο θα ήταν σε αυτήν την κρίσιμη για τον τόπο περίσταση να αναδειχθούν μέσα από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, άνθρωποι έντιμοι, με αποδεδειγμένη δυναμική και τις απαραίτητες ικανότητες στην διοίκηση, με πίστη στη συλλογική δράση, άνθρωποι που έχουν τη δύναμη και την βούληση να συγκρουστούν με όλα αυτά που δε μας αφήνουν να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Θέλω όμως να πιστεύω ότι θα είναι ένας δρόμος δημιουργίας και προοπτικής.

Ωστόσο στη βάση της ειλικρινούς σχέσης, που έχουμε διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια της κοινής μας πορείας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, με μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστικότητα, να συμβάλω στο ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ κάνοντας ένα ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ για να δώσουμε ΑΝΑΣΑ στα όνειρα για μια καλύτερη Σάμο.

H συνεργασία είναι μονόδρομος Η ανάπτυξη είναι ο στόχος Η συμμετοχή όλων η Προϋπόθεση.

Για εμάς η διοίκηση είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρική. Είναι σεβασμός στον άνθρωπο. Στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο, στον πολίτη, στον άνεργο, στον νέο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Δεν αιθεροβατούμε. Γνωρίζουμε την ανεπάρκεια πόρων, ανθρώπινων, τεχνικών και οικονομικών. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Γι` αυτό και επιμένουμε σε στόχους υλοποιήσιμους. Όχι όμως στην μιζέρια της απλής διαχείρισης. Πιστεύουμε στον ορθολογισμό και στην πρόκριση προτεραιοτήτων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής χωρίς να καταδικάσουν την εξωστρέφεια. Είμαστε φιλόδοξοι αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστές.

Η Κίνησή μας είναι άθροισμα γνώσης και προβληματισμού. Το κομμάτι γνώσης που κουβαλά ο καθένας από τον χώρο του, τον τομέα απασχόλησής του, τα προβλήματα που βιώνει, αθροιζόμενο, παράγει περισσότερη γνώση, καλύτερη καταγραφή και άρα ετοιμότητα να επιλεγούν εκείνοι οι τομείς που περισσότερο πάσχουν και ζητούν την παρέμβασή μας.

Πιστεύουμε σε μια τοπική αυτοδιοίκηση φιλική, αυτόνομη και με συγκεκριμένο σχέδιο και λειτουργικές δομές. Οι μεγαλοστομίες και οι μεγαλοϊδεατισμοί δεν έχουν χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βάζουμε τον πήχη ψηλά. Τον τοποθετούμε όμως εκεί που γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας δώσει το κίνητρο και να φανούμε συνεπείς σε όσα σχεδιάζουμε. Δεν υποσχόμαστε. Σχεδιάζουμε. Δεν θα πούμε ούτε στιγμή ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Θα είμαστε όμως ξεκάθαροι στις προτεραιότητές μας.

-Οικιστικά σύνολα βιώσιμα, με ποιότητα ζωής. Πόλεις και κοινότητες καθαρές και φιλόξενες για τους κατοίκους τους, βιτρίνα προσκλητήριο για τον επισκέπτη. Έμφαση στην ενίσχυση των χωριών. Πιστεύουμε στην διακριτή ταυτότητα της κάθε τοπικής κοινότητας. Στην δυνατότητα των τοπικών συμβουλίων να προσδιορίζουν τις προτεραιότητες κι εμείς να λειτουργούμε υποστηρικτικά.

-Ένα πράσινο νησί που το περιβάλλον θα είναι και ένα ισχυρό τουριστικό brand, που θα αποτελεί θετικό πρόσημο στην τουριστική προβολή. Γιατί σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει βιωσιμότητα.

-Αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων και των προβλημάτων του προσφυγικού μεταναστευτικού για το νησί μας, την ανατολική Σάμο και ιδιαίτερα την πόλη της Σάμου. Γεννηθήκαμε μεγαλώσαμε και ζούμε σε ένα νησί που δυστυχώς έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια να γίνει «αποθήκη ψυχών» και τόπος διαλογής μαζικών μεταναστευτικών ροών . Η Σάμος το νησί της αλληλεγγύης έχει επιβαρυνθεί και έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη της λόγω του μεγέθους του προβλήματος, της έλλειψης ομόνοιας και ομοθυμίας μεταξύ μας, των μεγάλων ή μικρών συμφερόντων και των μικροκομματικών αποτιμήσεων λες και θα υπάρξουν κερδισμένοι πολιτικά από την όλη κατάσταση. Η κατάσταση στη Σάμο είναι εκρηκτική και έχει υπερβεί προ πολλού τα επίπεδα ανοχής και λειτουργίας των αρμόδιων κρατικών δομών και τα όρια αντοχής της τοπικής σαμιακής κοινωνίας. Τα νησιά των ανατολικών συνόρων μας -ως πύλες εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών-έζησαν και ζουν κάτω από αυτό το δράμα με αβέβαιο μέλλον και σε μια κατάσταση συνεχώς αρνητικά μεταβαλλόμενη. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σε κάθε πολίτη γιατί μόνο στη Σάμο και όχι στη Κω, στη Λέσβο, στη γειτονική μας Χίο η κατάσταση δεν βελτιώνεται και συνεχώς βαίνει επιδεινούμενη και ανεξέλεγκτη ; Δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών εξάλλου ο καθένας μας τις αποδίδει βάση των δικών του πεποιθήσεων, βιωμάτων , πληροφόρησης και επιτρέψτε μου να πω συμφερόντων οικονομικών ή άλλων. Το αίσθημα ανασφάλειας στη μικρή μας κοινωνία δικαιολογημένα πλέον κορυφώνεται, οι ακραίες φωνές και στάσεις εδραιώνονται -λόγω της έλλειψης σοβαρής διαχείρισης- και σε εμάς απομένει να «κοιτάμε» άναυδοι και αδύναμοι την ποιότητα ζωή μας να διολισθαίνει σε μη λειτουργικούς και πρωτόγνωρα αρνητικά τόπους. Χρειάζεται άμεσα να αναληφθούν ενέργειες εκ νέου που δεν θα καταδεικνύουν απλά το πρόβλημα και το αδιέξοδο. Ενέργειες με γνώμονα το καλό της πατρίδας μας, την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των κατοίκων και την διασφάλιση υποφερτών συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών , ενέργειες που από κοινού θα πρέπει να αναληφθούν από την κεντρική Κυβέρνηση, το Βουλευτή ,την Αυτοδιοίκηση ,τους φορείς του τόπου και θα υποστηριχθούν από όλους μας. Άμεσα πρέπει να υπάρξει εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού με ταυτόχρονη μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιτέλους να ληφθούν τα αυτονόητα από το εθνικό συμφέρον και τα προβλεπόμενα από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία μέτρα φύλαξης των συνόρων . Η Λύπη και ο Θυμός δεν αρκούν και δεν οδηγούν πουθενά, η τοπική συνεννόηση και ο δυναμισμός της ενότητας μας ίσως δώσουν λύση και ανακουφίσουν το καζάνι που βράζει και δεν πρέπει να αφήσουμε να εκραγεί.

-Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο που από ότι φαίνεται θα είναι ενισχυμένη σε πόρους για το Βόρειο Αιγαίο. Απαιτείται η έγκαιρη και σε συνεργασία με όλους προετοιμασία με μελέτες αλλά και άξονες προτεραιότητας για να μην χαθεί καμία ευκαιρία. Συνεργασία με αμοιβαιότητα και συμπόρευση του Δήμου και της Περιφέρειας για να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές με την Κεντρική Κυβέρνηση και περισσότερο αποτελεσματικοί για τα συμφέροντα του τόπου μας.

-Η διάσπαση των δύο Δήμων θα έχει μια μεταβατική φάση στην οποία θα υπάρξουν δυσκολίες γι` αυτό είναι σημαντικό να γίνει σωστή προετοιμασία και να ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία με τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Δέσμευση του συνδυασμού μας είναι ότι η Ανατολική Σάμος, οι Ενότητες Πυθαγορείου και Βαθέος δεν θα απολέσουν κανένα νόμιμο δικαίωμα , περιουσιακό ή άλλο και ότι θα περιφρουρήσουμε με σύνεση ,συνεργατικότητα και δυναμισμό τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου μας. Δέσμευση του συνδυασμού μας είναι ότι θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε το παρών όνομα του νέου Δήμου το οποίο αποτελεί αναγνώριση ενός διχασμού που ουδέποτε έπρεπε θεσμικοί και άλλοι εκπρόσωποι μας να προκαλέσουν ή να επιτρέψουν την επικύρωση του . Ντροπή ανοσιούργημα και προσβολή για την ιστορία της Σάμου αποτελεί η επισημοποίηση της διχόνοιας και ο γεωγραφικός προσδιορισμός των κατοίκων της.

- Ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική επιβάλλουν την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας η οποία μπορεί να αποφέρει πολλά πλεονεκτήματα για όσους είναι διατεθειμένοι να αντιληφθούν ότι το κοινό καλό είναι πάνω από πρόσκαιρες συμμαχίες. Γι` αυτό επιμένουμε στην συνεργασία και στην ξεκάθαρη σύμπνοια πάνω σε προγραμματικές αρχές. Όχι συμφωνία για την συμφωνία ή με ανταλλάγματα αλλά ούτε και διαφωνία για την διαφωνία. Γόνιμος διάλογος, συναίνεση αρχών και ξεκάθαρο πλαίσιο για κάθε μείζονα απόφαση. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία και αυτό εξαρτάται από εμάς.

-Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μας σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού με σεβασμό στην διαφορετική άποψη. Επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε τις δικές μας προτάσεις και όχι να απευθύνουμε κατηγορώ στις απόψεις των άλλων. Αυτή θα είναι και η βασική γραμμή πλεύσης μας μετά τις εκλογές. Γι` αυτό δεσμευόμαστε ρητά και ξεκάθαρα. Το πολιτικό ήθος θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και από πλευράς μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να γίνει. Καλούμε όλους τους συνδυασμούς να πράξουν το ίδιο και ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση.

Αυτές τις μέρες πολλοί με ρωτούν για ποιο λόγο έβαλα τον εαυτό μου στη δοκιμασία αυτή που τόσο γνωρίζω πόσο επίπονη και σκληρή είναι. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω τα εξής: Αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που αμφιβάλλει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Αν υπάρχει κάποιος που διερωτάται ακόμη αν υπάρχουν οράματα στην εποχή μας. Αν αναρωτιέστε για το πόση δύναμη έχει η Δημοκρατία μας, Αυτή είναι η απάντησή σας. Είναι η απάντηση προς σε όλους αυτούς που καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν είτε πρόκειται για επαγγελματίες, εργαζομένους, συνταξιούχους ανέργους. Που αντικρίζουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους με αγωνία και αβεβαιότητα. Είναι η απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν ότι η δική τους φωνή θα κάνει την διαφορά. Είναι η απάντηση που δίνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί κεντρώοι και αριστεροί όλοι όσοι ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Όλα αυτά τριγυρνάνε στις σκέψεις όλων μας εδώ και πολύ καιρό , αλλά τώρα, σε αυτές τις εκλογές, σε μια τέτοια σημαντική στιγμή, ήρθε η ώρα να φωνάξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Από τώρα όμως σας διαβεβαιώνω ότι ξεκινά μια εκστρατεία για το αύριο των παιδιών μας, για το μέλλον κάθε ενός από εμάς.

Θα φτιάξουμε μαζί ένα ρεύμα ανάπτυξης χτισμένο σε βάσεις γερές, από εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες που στερήθηκαν και με τις μικρές οικονομίες τους μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους. Νέοι οι οποίοι έχουν δύναμη, όνειρα, στόχους και αισιοδοξία , νέοι που καθημερινά καταρρίπτουν το μύθο της απάθειας της γενιάς τους. Που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με μισθούς τριτοκοσμικούς αλλά πάντα με την ίδια δύναμη και ορμή. Την ίδια δύναμη και ορμή που θα χρειαστούμε να έχουμε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί.

Ο δρόμος μπροστά θα είναι μακρύς. Θα είναι όμως ένας δρόμος ανόδου και όχι ο κατήφορος του σήμερα. Θα υπάρχουν αποτυχίες και λανθασμένες εκκινήσεις. Αλλά πάντα θα είμαι ειλικρινής μαζί σας σχετικά με τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίζουμε ως τόπος. Έχουμε δει τόσα πολλά. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα τα οποία θα κληθούμε να κάνουμε. Έτσι, ας αναρωτηθούμε – τα παιδιά μας μεγαλώνοντας σε αυτόν τον τόπο τι αλλαγές θα δουν; τι πρόοδο θα κάνουμε; Αυτή είναι η ευκαιρία μας να απαντήσουμε. Αυτή είναι η στιγμή μας. Αυτή είναι η ώρα μας, να διεκδικήσουμε εκ νέου τα όνειρα μας Μπορεί να μην είμαστε εμείς που θα κόψουμε το νήμα πρώτοι.. αλλά ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος ότι μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας!

Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει» Ν. Καζαντζάκης.

Σας καλώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην νέα αυτή πρόκληση".

Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com