AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Δεκ 2019

Τι είπε στη Βουλή για τη Σάμο ο πρωθυπουργός

Φωτογραφία από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Βουλή / Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Δ. Παπαμήτσος

Και στη Σάμο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.


Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο μεταναστευτικό ζήτημα. Όπως είπε, έχει επανειλημμένα ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για το σχέδιο της κυβέρνησης, το έχει παρουσιάσει πολλές φορές από το βήμα της Βουλής.

"Πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη των συνόρων. Ανακούφιση των νησιών. Ελεγχόμενα κέντρα. Γρήγορες επιστροφές. Προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το σχέδιό μας και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Διεθνείς Οργανισμοί, όλοι, στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης κι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, διότι τους θέλουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας. Το νέο κέντρο, εξάλλου, η νέα φυλασσόμενη εγκατάσταση στη Σάμο, κατασκευάζεται με την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός των επόμενων μηνών" είπε ο πρωθυπουργός.

"Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής με νέους συνοριοφύλακες. Εξοπλίζουμε με σύγχρονα πλωτά μέσα το Λιμενικό μας. Ενώ και στο άσυλο θα εφαρμόζεται από 01/01 του επόμενου έτους το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόδοσης ασύλου, ώστε να ξεχωρίζουν επιτέλους γρήγορα αυτοί που δικαιούνται καθεστώτος πολιτικής προστασίας από αυτούς οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Οι πρώτοι είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι δεύτεροι πρέπει να επιστρέφουν τάχιστα στις χώρες από τις οποίες ήρθαν" συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως, "παρά την ένταση η οποία υπάρχει στη σχέση μας με τη γειτονική χώρα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. Ειδικά στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση την οποία δέχεται η Ελλάδα. Και εγώ κάλεσα, ακόμα μια φορά, τους γείτονές μας να κάνουν εκείνο που οφείλουν: Να ελέγχουν τις ακτές τους από όπου εξορμούν οι παράνομοι διακινητές. Να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και βέβαια η Ακτοφυλακή τους να εξακολουθεί να συνεργάζεται - όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες - με το Λιμενικό Σώμα μας. Και οι υπηρεσίες τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής όσων παράτυπα μπαίνουν στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, η θέση μας είναι σαφής: Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Αλλά και η Ευρώπη - στο δικό της μέτρο. Σε μία τέτοια περίπτωση, εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης. Γι’ αυτό άλλωστε αναδεικνύουμε και το Μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Μόλις προχθές συνάντησα τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο, την κα Γιόχανσεν. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψή τους στο εξωτερικό ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα. Ακολουθεί σήμερα επίσκεψή τους στην Άγκυρα. Και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημαντική πρόοδο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα: Στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, στην πρόσθετη χρηματοδότηση και στήριξη της χώρας μας, στο δύσκολο - αλλά απαραίτητο για να επιλυθεί - πρόβλημα του επιμερισμού των προσφύγων, αλλά φυσικά και στην αλλαγή του καθεστώτος του Δουβλίνου.

Σε δύσκολες συνθήκες, η ελληνική πολιτική υπάρχει, διαρκεί και προχωρεί. Ωστόσο, όπως έχω πει πολλές φορές, το Μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει. Είναι πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, το οποίο υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Προφανώς, η αντιμετώπισή του δεν θα είναι ούτε εύκολη, δεν θα είναι ούτε γρήγορη. Απαιτεί ενότητα, απαιτεί αποφασιστικότητα, απαιτεί και ανθρωπιά. Αλλά, μερικές φορές, και υπομονή από τον λαό μας. Και κατανόηση στις δυσκολίες που προκύπτουν" τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.