AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Σεπ 2012

Διεθνές εργαστήριο συγγραφής σεναρίου στο Πυθαγόρειο από 30/9 έως 7/10/2012


Ο δεύτερος κύκλος του φετινού εργαστηρίου συγγραφής σεναρίου & ανάπτυξης κινηματογραφικού σχεδίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (ΜΙΚ), MFI Script 2 Film Workshops, θα διεξαχθεί στο Πυθαγόρειο της Σάμου, 30 Σεπτεμβρίου - 7 Οκτωβρίου. Αποτελεί συνέχεια του πρώτου κύκλου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο στη Νίσυρο.
Στο εργαστήριο συμμετέχουν 45 κινηματογραφιστές (σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και παραγωγοί) από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Όπως κάθε χρόνο, αυτή η δυναμική ομάδα των ευρωπαίων κινηματογραφιστών εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών τάσεων και κινηματογραφικών απόψεων, δίνοντας στο πρόγραμμα μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία και μια εξέχουσα θέση στο χώρο της Ευρωπαϊκής σεναριογραφίας και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.
Το εντατικό εργαστήριο του ΜΙΚ αποτελεί μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη κινηματογραφικών σχεδίων από τη συγγραφή του σεναρίου στη βέλτιστη δυνατή μορφή μέχρι το σχεδιασμό της παραγωγής και της προώθησης της ολοκληρωμένης ταινίας. Μέσα σ’ ένα δημιουργικό περιβάλλον οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται και επανασυγγράφουν τα σενάρια τους προκειμένου να βελτιώσουν τις δραματουργικές τους αρετές, την καλλιτεχνική τους αξία & τις εμπορικές τους δυνατότητες. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αποτελεί και ένα forum στο οποίο συζητούνται θέματα παραγωγής, τρόποι ανεύρεσης χρηματοδοτήσεων, η δημιουργία συμπαραγωγών και οι τεχνικές προώθησης, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν μια αποτελεσματική στρατηγική για την υλοποίηση των ταινιών τους.
Το MFI Script 2 Film Workshops βασίζεται στην προηγμένη τεχνογνωσία και μεθοδολογία των καταξιωμένων και έμπειρων καθηγητών του κινηματογράφου που στελεχώνουν την εκπαιδευτική του ομάδα και προέρχονται από Σχολές και Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ύστερα από 12 χρόνια επιτυχούς πορείας, το πρόγραμμα MFI Script 2 Film Workshops έχει κατακτήσει έναν πολύ υψηλό στόχο: ένα ποσοστό 20% των σεναρίων που συμμετέχουν στη διαδικασία των εργαστηρίων πραγματοποιούνται, δίνοντας ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, πολλές από τις οποίες έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά βραβεία.
Ανάμεσα στο πλήθος των επιτυχημένων ταινιών του προγράμματος εξέχουσα θέση κατέχει η Γερμανική ταινία “Nowhere in Africa” (Πουθενά στην Αφρική) της Caroline Link που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2003. Επιπλέον, αυτό τον καιρό πολλές ταινίες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία, Κύπρο και Ελλάδα βρίσκονται στο στάδιο της προπαραγωγής.
To ΜΙΚ συνεργάζεται με σημαντικά Ευρωπαϊκα Forum συμπαραγωγής, όπως το CROSSROADS του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το SOFIA MEETINGS του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, με σκοπό να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα MFI Script 2 Film Workshops για ανεύρεση χρηματοδότησης για τα κινηματογραφικά τους έργα. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΜΙΚ συνδέεται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης κινηματογραφικών σεναρίων ScriptBase στην Ουγγαρία, όπου οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα έργα τους και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον Ευρωπαίων παραγωγών.  
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΜΙΚ συνεργάζεται ακαδημαϊκά με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ανάπτυξης σεναρίου MIDPOINT στην Τσεχία, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της φημισμένης Ακαδημίας Κινηματογραφου της Πράγας – FAMU.  
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ. Συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Νισύρου.