AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Σεπ 2012

Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη στον ΕΟΣΣ

Δελτίο τύπου σχετικά με το θέμα της άδειας εγκατάστασης ιδιωτικού οινοποιείου εκτός της Ένωσης στο Καρλόβασι εξέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους. Το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:
Σχετικά με την  αδειοδότηση οινοποιείου στην Σάμο από τις υπηρεσίες της ΠΕ Σάμου  και για την πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των αμπελουργών της Σάμου σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Στη Δ/νση Ανάπτυξης κατατέθηκε φάκελος από την ΝΟΠΕΡΑ ΑΕ για την ίδρυση και στην συνέχεια λειτουργία Οινοποιείου στο Καρλόβασι με όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο δικαιολογητικά. Η υπηρεσία εξέτασε ενδελεχώς το φάκελο και διαπιστώθηκε η πληρότητά του. Ταυτόχρονα ερευνήθηκε και το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την οινοπαραγωγή στο Σάμο, το οποίο υποχρεώνει τους αμπελουργούς να παραδίδουν την παραγωγή των σταφυλιών τους στους με τον ΑΝ 6085/1934 θεσπισμένους συνεταιρισμούς στους οποίους έχει δοθεί το δικαίωμα οινοποίησης της ντόπιας παραγωγής και της εμπορίας του.
Διαχρονικά η Περιφερειακή Ενότητα  Σάμου, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει δώσει μαζί με την ΕΟΣΣ από το 2005 σκληρή δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνταγματικότητα των διατάξεων του ΑΝ 6085/1934 και συνέβαλε με τις δυνάμεις της και τις νομικές της παραστάσεις στην έκδοση των αποφάσεων 3850 και 3851 του έτους 2010 με τις οποίες κρίθηκε θετικά η συνταγματικότητα του ιδρυτικού νόμου της ΕΟΣΣ. Κατά την άποψη των υπηρεσιών της ΠΕ Σάμου η αδειοδότηση της εταιρίας ΝΟΠΕΡΑ ΑΕ, που δεν είναι  αμπελουργός  εγγεγραμμένη στο αμπελουργικό μητρώο Σάμου, δεν προσκρούει στο νόμο και έπρεπε να χορηγηθεί η αιτηθείσα άδεια.  Το οινοποιείο αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να οινοποιήσει σταφύλια παραγωγής Σάμου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία. Αυτό άλλωστε επισημάναμε με την υποσημείωση στο έγγραφο της άδειας που έλαβε η εταιρία αυτή που έχει υποχρέωση να τηρήσει.
Η ΕΟΣΣ και κάθε ενδιαφερόμενος έχει κάθε δικαίωμα να προσβάλει την νομιμότητα των ενεργειών των υπηρεσιών μας που εκπορεύονται από την τήρηση του υπηρεσιακού και μόνο καθήκοντος.
Τελειώνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι είμαστε γνώστες των προβλημάτων της ΕΟΣΣ και ενδεχομένως η ίδρυση ενός μικρού ιδιωτικού οινοποιείου θα δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα. Ένα είναι σίγουρο ότι τα μεγάλα προβλήματα της ΕΟΣΣ είναι άλλα και γνωστά, προβλήματα συστημικά που απορρέουν από την φύση και τις δομές της ΕΟΣΣ αλλά και προβλήματα που απορρέουν από την διεθνή κρίση των αγορών του κρασιού και  την βαθειά ύφεση της ελληνικής Οικονομίας.
Αυτό το επισημαίνουμε διότι αρκετοί κατ΄ επάγγελμα επικριτές θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν όλα τα προβλήματα του αμπελουργικού κόσμου της Σάμου στην ίδρυση του ιδιωτικού Οινοποιείου .
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΣΣ και οι αμπελουργοί θα πρέπει  να εντοπίσουν την αιτία  των προβλημάτων και ενωμένοι να τα αντιμετωπίσουν, έχοντας υπόψη ότι μόνο η  ΕΟΣΣ με ή χωρίς αναγκαστικούς Νόμους μπορεί να στηρίξει το εισόδημα τους και να διασφαλίσει την ποιότητα του Σαμιώτικου κρασιού στην παγκόσμια αγορά. 
 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ