AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Σεπ 2012

Οξύτατο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη Σάμο


Υπερφορτωμένη βάρκα που μετέφερε πάνω από 100 πρόσφυγες και επιχείρησε να διασχίσει παράνομα το Αιγαίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανετράπη στα παράλια της Σμύρνης την Πέμπτη (6 Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα το θάνατο 61 ανθρώπων -- τα μισά παιδιά.
Το γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε σε δήλωση πως μεταξύ των νεκρών ήταν 12 άνδρες, 18 γυναίκες, 28 παιδιά και τρία βρέφη. Δυο Τούρκοι ύποπτοι, ο καπετάνιος και ο βοηθός του, συνελήφθησαν από την τουρκική χωροφυλακή σε σχέση με το συμβάν.
Η τραγωδία επισημαίνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία στην Ευρώπη. Η Ελλάδα κατηγορεί εδώ και χρόνια την Τουρκία για την αποτυχία της να σταματήσει τη διέλευση λαθρομεταναστών στα εδάφη της, ενώ αυτό το καλοκαίρι πρόσθεσε 1.800 συνοριοφύλακες και πάνω από 24 πλωτά φράγματα κατά μήκος ποταμού που χωρίζει τις δυο χώρες. Αυτό το έτος αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί φράκτης μήκους 10 χλμ. σε τμήμα των συνόρων.
Αν και τα οχυρωμένα σύνορα είναι αποδοτικά, οι Αρχές έχουν εκφράσει την ανησυχία πως ο κόσμος που είναι αποφασισμένος να διασχίσει παράνομα τα σύνορα θα δοκιμάσει πιο επικίνδυνες υδάτινες διαδρομές.
Οι επιζώντες της τραγωδίας που σημειώθηκε την Πέμπτη, υπήκοοι από τη Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, μεταφέρθηκαν στο Αχμέτμπεϊλι για ιατρικό έλεγχο, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη. Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν επίσης πως στη βάρκα υπήρχαν και Ιρακινοί.
Η βάρκα βυθίστηκε λίγο μετά τον απόπλου της από το Αχμέτμπεϊλι, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Σάμο. Ήταν μόλις 100 μέτρα από την ακτή. Έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου και του βοηθού του, συνελήφθησαν από τη χωροφυλακή σχετικά με το συμβάν.
Η Τουρκία αποτελεί παραδοσιακά βασικό προορισμό για Αφρικανούς και Ασιάτες πρόσφυγες που επιθυμούν να μεταβούν σε Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κάποια Ελληνικά νησιά όπως η Χίος και η Σάμος εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τεράστια μεταναστευτική πίεση, με εκατοντάδες άτομα να διασχίζουν τα εδάφη τους καθημερινά.

Πηγή: SETimes.com