AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Νοε 2014

Δημιουργία κήπου σε σχολείο της Σάμου από το "Αρχιπέλαγος"


Ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες στην Ενιαία Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής στην πόλη της Σάμου, στο πλαίσιο της δημιουργίας σχολικών κήπων από τοπικούς σπόρους που φυλάσσονται στην Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου "Κιβωτός".

Οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και της ερευνητικής ομάδας του "Αρχιπελάγους", καλλιέργησαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους τοπικές ποικιλίες χειμερινών λαχανικών καθώς και μία σπάνια ποικιλία σιταριού. Οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν, προέρχονται από την Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, τόσο από το νησί της Σάμου, όσο και από άλλες νησιωτικές περιοχές με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Tσιμπίδη, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", "δυστυχώς, η εκπαίδευση των μαθητών στο σημαντικό τομέα της αγροτικής οικονομίας και της καλλιέργειας είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μαθητών να αγνοεί τη διατροφική αλλά και οικονομική αξία των αγροτικών ποικιλιών.

Με τις αυτοχρηματοδοτούμενες αυτές δράσεις, το "Αρχιπέλαγος" στοχεύει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού κενού που υπάρχει και να ενημερώσει τους μαθητές ως προς τη σημασία της καλλιέργειας, της διαφύλαξης και της διατήρησης των τοπικών ποικιλιών και προϊόντων.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη διαδικασία αυτή, με όσες δυνάμεις και πόρους διαθέτουμε, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και της υπευθυνότητας των μαθητών που συμμετέχουν στη δημιουργία σχολικών κήπων.

Για το σκοπό αυτό, το "Αρχιπέλαγος", με αφετηρία την Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου που εδρεύει στη Σάμο, θα συνεχίζει τις συνεργασίες του με σχολεία όλης της χώρας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί, για τις επόμενες εβδομάδες, αντίστοιχες δράσεις δημιουργίας σχολικών κήπων στην Αθήνα, την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου
".