AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Νοε 2014

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη υπό Βαρβιτσιώτη για το ακτοπλοϊκό


Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε το μεσημέρι του Σαββάτου η ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή 30 εκπροσώπων από υπηρεσίες και παραγωγικές τάξεις του Νομού Σάμου, με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Ναυτιλίας που συνόδευαν τον υπουργό.

Παρέστησαν επίσης οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Μεταφορών Κώστας Παπαδόπουλος, Πολιτισμού Φωτεινή Θαλασσινού και Τουρισμού Νίκος Κατρακάζος.

Σύμφωνα με το Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε, ο κ. Κατρακάζος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός ναυτιλίας παρευρίσκεται σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς και ζήτησε να μην υπάρξει αποκλεισμός νησιών ή λιμανιών, να υπάρξει επιδοτούμενη σύνδεση με τα Δωδεκάνησα με ταχύπλοο σκάφος, καθώς και να αναβαθμιστεί η ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε "νησιωτικό λαϊκισμό" το ότι καθιερώθηκε συνταγματικά η νησιωτικότητα, αλλά στη συνέχεια το κράτος και όλοι την ξέχασαν. Αναφέρθηκε στη διακήρυξη των Αθηνών για το θέμα και επεσήμανε τη μείωση των πλοίων της ακτοπλοΐας τα τελευταία χρόνια από τις εταιρείες. Από 8 εκατομμύρια, οι επιδοτήσεις έφτασαν τα 12 εκατ. και θα πάνε στα 15 εκατ. για τις γραμμές του Β. Αιγαίου, αλλά είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών, με τις αεροπορικές επιδοτήσεις, των σιδηροδρόμων κλπ.

"Δεν είναι στην πρόθεσή μας να επανέλθει η σύνδεση των νησιών της Σάμου και της Ικαρίας με τη Θεσσαλονίκη, γιατί προσθέτει κόστος και περισσότερες ώρες ταξιδιού, εκτός του ότι δεν υπάρχει μεγάλος όγκος μεταφορικού έργου. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την καλύτερη δυνατή συγκοινωνία στο Αιγαίο", είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της για τις οποίες, όπως είπε, "δεν είδαμε δέσμευση και οι εξαγγελίες του υπουργού ήταν φτωχές". "Ήρθατε στη Σάμο στο καλύτερο τάιμινγκ" είπε η βουλευτής και παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη "και γι' αυτό δουλέψαμε όλοι".

Η κ. Καλογερή αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών, που έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες για τη νησιωτικότητα και δήλωσε τη συμπαράσταση  από μια δημοτική αρχή εξωστρεφή, ζητώντας από τον υπουργό να προκαλέσει μια δημόσια ακρόαση όλων των αρμοδίων για τη νησιωτικότητα.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ελισαίος Μαυρατζώτης ζήτησε να υπάρξουν λιμενικά έργα για θαλάσσιο τουρισμό, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής ζήτησε να προγραμματίζονται εγκαίρως τα δρομολόγια των πλοίων και να χαμηλώσουν τα κόμιστρα στις επιδοτούμενες γραμμές για τα χύμα μεταφερόμενα.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κώστας Κυριαζής ζήτησε να προσαρμόζεται η ρήτρα της νησιωτικότητας από νησί σε νησί ("άλλες οι ανάγκες της Λέσβου κι άλλες της Θύμαινας" είπε χαρακτηριστικά) και ζήτησε οπωσδήποτε ένα δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου Θανάσης Τερζής ρώτησε ποια δρομολόγια θα προσεγγίζουν στο πρωτεύον λιμάνι  και ποια στο δευτερεύον του Καρλοβάσου.

Ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Απόστολος Τσιώλης αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος μετακίνησης της πολύτεκνης οικογένειας.

Ο πρώην δήμαρχος Καρλοβάσου Παναγιώτης Λυμπέρης, εκπροσωπώντας τον Εμπορικό Σύλλογο Καρλοβάσου είπε: "εμείς δεν είπαμε ποτέ το πλοίο να μην πιάνει στο Βαθύ, ας γίνεται εναλλάξ, αλλά έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια και για τα δυο λιμάνια".

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, λέγοντας ότι άκουσε ελπιδοφόρα πράγματα και ευχαρίστησε τον υπουργό.

Ο  Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης "Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή", ζήτησε ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για Θεσσαλονίκη, έργα για θαλάσσιο τουρισμό, θαλάσσια πάρκα, αντίγραφα αγαλμάτων στα λιμάνια κ.ά.

Ο εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων Μανώλης Κυπραίος αναφέρθηκε στα τέλη των εισιτηρίων για Τουρκία, θέμα που ταλανίζει χρόνια τώρα τους πράκτορες, ζητώντας να επιλυθεί.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος ευχαρίστησε τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη διήμερη παρουσία του στη Σάμο, καθώς και όλους τους εκπροσώπους των Αρχών, των παραγωγικών τάξεων του Νομού και των πολιτών που παραβρέθηκαν το Σάββατο στη σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

"Ο διάλογος, η άμεση ανταπάντηση στις ερωτήσεις και η κατάθεση προτάσεων και απόψεων από 27 ομιλητές για τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών μας ανέδειξε τα προβλήματα, αλλά και τις προτεραιότητες σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας. Η ποιοτική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής μας συγκοινωνίας, αλλά και η αδιαπραγμάτευτή μας θέση ότι αυτή δεν πρέπει  να οδηγεί σε μείωση  δρομολογίων ή αποκλεισμού λιμανιών και νησιών αποτελούν στόχους για την εξυπηρέτηση όλου του κοινωνικού συνόλου στο ανατολικό Αιγαίο και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, η ανάγκη επέκτασης της διασύνδεσής μας με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η αναβάθμιση της συγκοινωνίας μας με το Νότιο Αιγαίο αποτελούν βασικές επιδιώξεις αυτής μας της προσπάθειας
" αναφέρει ο κ. Κατρακάζος.