AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Ιουν 2015

Ο Σαμιώτης Νίκος Θράβαλος στους νικητές για το Βραβείο Επιχειρηματικότητας!


Το Smart Guide, του Γιώργου Καρκούλια και του Σαμιώτη Νίκου Θράβαλου, είναι μία από τις τρεις επιχειρηματικές προτάσεις που τιμήθηκαν με το φετινό Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης, η οποία ανιχνεύει και ειδοποιεί για εμπόδια στον χώρο.

Το Smart Guide, το καινοτόμο αυτό προϊόν, θα παραχθεί από εργαζόμενους με μειωμένη όραση στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να επιφέρει κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο εστιάζοντας στο ξεχωριστό ανθρώπινο δυναμικό, την προσιτή τιμή διάθεσης και τις ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1946. Τα τελευταία 30 χρόνια λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του μηχανουργείο όπου απασχολούνται άτομα με προβλήματα όρασης και παράγονται φασόν μεταλλικά εξαρτήματα για οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και για ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Γιώργος Καρκούλιας, ο οποίος έχασε την όρασή του σε ηλικία επτά ετών, είναι ο Γενικός Διευθυντής του Φάρου και στο παρελθόν έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του στο ίδρυμα. Ως μηχανικός έχει αναπτύξει αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να εργαστούν στην παραγωγή του μηχανουργείου του Φάρου.

Ο Σαμιώτης Νίκος Θράβαλος είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός με εργασιακή εμπειρία στη βιομηχανία και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος AthensMBA (ΕΜΠ/ΟΠΑ). Η πρώτη γνωριμία των δύο μελών της ομάδας του Smart Guide πραγματοποιήθηκε πριν από δυόμισι χρόνια.  Ο κ. Καρκούλιας προσέγγισε τον Νίκο Θράβαλο, ο οποίος τότε εργαζόταν ως προϊστάμενος τεχνικού τμήματος γνωστής βιομηχανίας, προκειμένου να κλείσει μια νέα συνεργασία για λογαριασμό του Φάρου. Μπορεί σε εκείνη τη φάση η συνεργασία να μην προχώρησε, αλλά έναν χρόνο αργότερα ο κ. Θράβαλος, που είχε μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις ικανότητες και το έργο των ανθρώπων του Φάρου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα AngelopoulosCGIU, με σκοπό να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του μηχανουργείου του Φάρου.

Παράλληλα με την αναβάθμιση του μηχανουργείου και με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητα του Φάρου σε μια δύσκολη εποχή, ήταν απαραίτητη και η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος. Ο κ. Καρκούλιας είχε ήδη κατασκευάσει εδώ και τρία χρόνια μια αρχική εκδοχή του Smart Guide. Έπειτα από κάποιες βελτιώσεις και με την εθελοντική συνεισφορά του κ. Θράβαλου, το Smart Guide είναι πλέον μία από τις νικήτριες ομάδες του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.

Το προϊόν θα διατίθεται σε άκρως ανταγωνιστική τιμή και στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Παράλληλα το γεγονός ότι η παραγωγή του προϊόντος θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών, θα έχει ως οφέλη αφενός την ανάπτυξη του ιδρύματος του Φάρου και των ανθρώπων του και αφετέρου ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο λόγω της πρωτοτυπίας του επιχειρηματικού μοντέλου σαν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες κοινωνικά αδύναμες ομάδες.

Δείτε περισσότερα για το Smart Guide στο βίντεο που ακολουθεί!




Κατά τη φετινή διοργάνωση "Ελληνικό Επιχειρηματικό Βραβείο 2015" σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερα από 730 επιχειρηματικά σχέδια.

Οι τρεις νικήτριες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ένα εύρος εμπορικών εφαρμογών, όπως η εκμετάλλευση της πράσινης ενέργειας, η τεχνολογία για την υποβοήθηση της μετακίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και το εξειδικευμένο διαδικτυακό delicatessen.

Θα λάβουν άμεσα συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ, συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring), καθώς και ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης.