AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Οκτ 2015

Παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την προστασία των προσφύγων


Άμεσα μέτρα για τη στέγαση των προσφύγων προκειμένου να προφυλάσσονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες όσες μέρες παραμένουν στη Σάμο, ζητούν με παρέμβασή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", παράταξης που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε.
Παράλληλα γνωστοποιούν την πλήρη αντίθεσή τους στη δημιουργία Κέντρου Διαλογής Προσφύγων (hot spot) στο νησί.

Το θέμα τέθηκε σε συνάντηση που είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Τζίχας και Δημήτρης Μαυρατζώτης, με τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο και τον αντιδήμαρχο Χρ. Σεβαστάκη. Ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαθέσει το μικρό κλειστό Γυμναστήριο, απομονώνοντας τον χώρο από το προαύλιο και τις τουαλέτες των Γυμνασίων με την κατασκευή πρόσθετης υποδομής υγιεινής.

Στην επιστολή της η "Λαϊκή Συσπείρωση" σημειώνει:

"Κύριε Δήμαρχε,

Καθημερινά τις τελευταίες βροχερές μέρες, γινόμαστε μάρτυρες των παθών που ζουν εκατοντάδες πρόσφυγες. Μουσκεμένοι ως το κόκκαλο κυκλοφορούν ανάμεσά μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να προφυλαχτούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από επιτήδειους που βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν τα "σπασμένα" της κρίσης σε βάρος κατατρεγμένων συνανθρώπων μας.

Καμιά πρόνοια, καμιά μέριμνα από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, του Δήμου συμπεριλαμβανομένου.

Είχαμε έγκαιρα επισημάνει αυτό το ενδεχόμενο και είχαμε προτείνει την προσωρινή αξιοποίηση κλειστών κατασχεμένων από τράπεζες ξενοδοχείων, καθώς και τον πρόσκαιρο καταυλισμό τους σε ένα από τα γυμναστήρια του Δήμου.

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν βλέπουμε να γίνεται. Εκδηλώθηκε μάλιστα η "φαεινή" ιδέα να γίνουν πρόχειρες τέντες στο λιμάνι Μαλαγαρίου με νάιλον και μουσαμάδες. Δηλαδή λύσεις απαράδεκτες, αν όχι επικίνδυνες σε περίπτωση ισχυρών ανέμων.

Κατά τ’ άλλα περισσεύουν οι θεωρητικές προσεγγίσεις του προσφυγικού ζητήματος, τόσο από την κυβέρνηση που είναι ωστόσο έτοιμη να παραδώσει τη φύλαξη των συνόρων μας στους ΝΑΤΟϊκούς και Ευρωπαίους "συμμάχους" ακόμη και στην Τουρκία, για να επισημοποιήσει τις αξιώσεις και διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, όσο και από εσάς πρόσφατα στο Στρασβούργο, όπως διαβάσαμε στο Τύπο.

Μόνο που με λόγια και περισπούδαστες αναλύσεις, το δράμα που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες παραμένει και γίνεται οξύτερο με τον χειμώνα να πλησιάζει.

Κύριε Δήμαρχε,

Απευθύνουμε έκκληση, να δοθεί άμεσα για καταυλισμό των άστεγων προσφύγων ένα από τα γυμναστήρια της πόλης.

Να γίνει άμεσα αίτημα στις τράπεζες που κατέχουν κλειστά ξενοδοχεία για την προσωρινή χρησιμοποίησή τους με ευθύνη του Δήμου.

Παράλληλα δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη δημιουργία και στη Σάμο Κέντρου Ταυτοποίησης και Διαλογής Προσφύγων (hotspots). Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη και φιλοξενία, αλλά υπηρετούν την στρατηγική των μονοπωλίων της ΕΕ για τον εφοδιασμό τους με επιλεγμένο και φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και θα οδηγήσουν την μεγάλη μάζα των προσφύγων σε εγκλωβισμό τους στη χώρα μας ή σε μαζικές απελάσεις.

Διεκδικούμε:

- Σύγχρονες υποδομές ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που να εξασφαλίζουν την σίτιση, την υγιεινή και ανθρώπινη διαβίωση τους για το σύντομο διάστημα που θα παραμείνουν σε αυτές.

- Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους.

- Υπηρεσίες άμεσης ιατρικής περίθαλψης και παρακολούθησης, διερμηνείας και νομικής υποστήριξης.

- Συντόμευση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ενάντια στη συνθήκη Δουβλίνο 1 & 2 κλπ.

- Εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της Ε.Ε και του Ο.Η.Ε.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Κώστας Τζίχας, Δημήτρης Μαυρατζώτης, Θεανώ Σαρρηγεωργίου
".


Πηγή κειμένου: 902.gr

Φωτογραφία: Μανώλης Marg