AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Οκτ 2017

Αρνούνται εγκατάσταση προσφύγων οι κάτοικοι Βουρλιωτών και Μανωλατών Σάμου


Οι κάτοικοι δύο γειτονικών ορεινών χωριών της βόρειας Σάμου, των Βουρλιωτών και των Μανωλατών ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχτούν την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε κατοικίες εντός των χωριών τους.

Στους Βουρλιώτες οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο τοπικό δημοτικό κατάστημα μετά από πρόσκληση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Γ. Κιουλάφα.

Μετά από την ενημέρωση του προέδρου και τη μακρά συζήτηση που ακολούθησε, οι κάτοικοι από κοινού διατύπωσαν την θέληση και απόφασή τους να μην κάνουν αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση για ενοικίαση – παραχώρηση κατοικιών του χωριού σε πρόσφυγες.

Επίσης οι κάτοικοι συμφώνησαν να συμμετέχουν δυναμικά σε κάθε κινητοποίηση – εκδήλωση τοπικών φορέων που σκοπό έχουν την επίλυση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος για το νησί και τη χώρα μας.

Στους Μανωλάτες οι κάτοικοι μετά από ανοιχτή συζήτηση και τοποθετήσεις συγχωριανών και διαφόρων παρευρισκομένων σχετικά με το ενδεχόμενο της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ σε σπίτια του χωριού αποφάσισαν τα ακόλουθα:

"1. Δεν αποδεχόμαστε την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χωριό μας, το οποίο δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις ασφαλούς παραμονής των ανθρώπων αυτών (συγκοινωνία, σχολείο, ιατρείο, αστυνομία, καταστήματα κτλ.). Η διαβίωσή τους θα είναι δύσκολη σε ένα απομακρυσμένο και ορεινό χωριό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα αισθάνονται εγκλωβισμένοι, πιθανό να δημιουργήσει και αίσθημα ανασφάλειας στους λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού μας.

2. Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών  από το νησί μας, κάτι που αποτελεί αίτημα και των ιδίων.

3. Δεν αποδεχόμαστε την δημιουργία δεύτερου Hot Spot στο νησί μας, ούτε και δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης.

Αποφασίζουμε την συμμετοχή μας στην συγκέντρωση της κίνησης πολιτών Σάμος – SOS την 22α Οκτωβρίου και καλούμε μαζί μας τους πρόσφυγες και μετανάστες στην διεκδίκηση των αιτημάτων μας".