AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Οκτ 2017

Παγκόσμια διάκριση για το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου


Το Ευπαλίνειο Όρυγμα ανακηρύχτηκε επίσημα την Κυριακή σε Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Σάμου έγινε αναφορά στη θαυμαστή εφαρμογή γεωμετρίας, τοπογραφίας, γεωλογίας, υδραυλικής του μοναδικού αυτού αμφίστομου υδραγωγείου. Η σχετική πρόταση ανακήρυξης ήταν πρωτοβουλία της Διεθνούς Περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών μηχανικών με επισπεύδοντα τον τέως Διευθυντή της εν λόγω Περιφέρειας Κωνσταντίνο Μέμο, ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της συζήτησης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος*, ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Καταρακάζος, ο πρώην νομάρχης Σάμου Μανόλης Κάρλας ενώ την εκδήλωση άνοιξε η υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία δήλωσε "Διασχίζοντας το υδραγωγείο νιώθεις το άλμα στο χρόνο. Αποτυπώνεται στο όρυγμα η αγάπη των ανθρώπων που κατάφεραν κάτι το μοναδικό. Όταν υπάρχει συντονισμένη διαχρονική προσπάθεια υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα".

"Δεν είναι απλά ένα υδραγωγείο αλλά ένα μνημείο" δήλωσε ο Hermann Kienast, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο κ. Kienast, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του για την ανάδειξη αυτού του μνημείου, αναφέρθηκε στην ιστορία του ορύγματος, την χρονική διάρκεια κατασκευής του υδραγωγείου, ενώ δήλωσε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία της κατασκευής του. Τόνισε ότι πρόκειται για το πλέον διατηρημένο αρχαϊκό μνημείο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, το οποίο διατηρήθηκε 2.500 χιλιάδες χρόνια και δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του τουρισμού, όπως δήλωσε με έμφαση.

Ο  Elias Sayah, κυβερνήτης της περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Μηχανικών με τη σειρά του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου, στις δυσκολίες που υπήρχαν στην κατασκευή του χωρίς ιδιαίτερα μέσα και ευκολίες ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους κινδύνους που υπήρχαν στις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργάτες που χρειάστηκαν στη δεκαετία που διήρκεσε η ολοκλήρωσή του Ευπαλινείου.

Αμέσως μετά την εκδήλωση στο Δημαρχείο όλοι κατευθύνθηκαν στην νότια είσοδο του Ευπαλινείου όπου ο κ. Elias Sayah, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που χαρακτηρίζει το μνημείο ως διεθνές ιστορικό τοπόσημο ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν την μικρή διαδρομή εντός του ορύγματος.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ASCE, Παναγιώτης Χατζηπάνος, έδωσε αναμνηστικά μετάλλια στην υπουργό, στους ομιλητές, στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με τον Αθανάσιο Ταμπακόπουλο, εκπρόσωπο αναδόχου έργων ανάδειξης ορύγματος ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το αρχαίο υδραγωγείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 270 τοπόσημα που έχουν χαρακτηριστεί παγκοσμίως το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι το δεύτερο από τα τρία έργα που έχουν κατασκευασθεί κατά την προ Χριστού εποχή.

Πηγή κειμένου: ert.gr


* Το κείμενο της ομιλίας του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου:



Πηγή κειμένου ομιλίας: Σελίδα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, στο facebook:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση ανακήρυξης του Ευπαλίνειου Ορύγματος σε Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής:

Φωτογραφίες από τη σελίδα του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου, στο facebook:






Φωτογραφίες από τη σελίδα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, στο facebook: