AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιουν 2018

Επιστημονικές ομιλίες για το φεστιβάλ "Ηραία-Πυθαγόρεια" στις 8-9/6


Με δύο επιστημονικές ομιλίες  στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου συνεχίζεται το διήμερο 8-9 Ιουνίου το Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια 2018 που διοργανώνει ο Δήμος Σάμου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαρίας, θα δώσει ομιλία με θέμα: "Φως από το παρελθόν με την χρήση της Αρχαιομετρίας και των νέων τεχνολογιών".

Η Αρχαιομετρία αποτελεί ένα διεπιστημονικό κλάδο με αντικείμενο την εφαρμογή των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη του κλάδου της Αρχαιομετρίας προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της αρχαιολογικής έρευνας που οι παραδοσιακές μέθοδοι αδυνατούσαν να καλύψουν. 

Ο Νίκος Ζαχαρίας διευθύνει το θεσμοθετημένο εργαστήριο Αρχαιομετρίας και το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα CultTech και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 140 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και πρακτικά συμποσίων.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Διδάκτορας προϊστορικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της  Χαϊδεμβέργης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Πόθεν και Πότε οι Έλληνες:  Οι απαρχές του ελληνικού πολιτισμού ως επιστημονικό και επιστημολογικό πρόβλημα".

Σκοπός της διάλεξης είναι να διε­ρευνήσει το πώς η αμφισβήτηση των παραδοσιακών επιστημολογικών παραδοχών σε σχέση με το ινδοευρωπαϊκό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση των κρατουσών απόψεων για το χρονικό βάθος της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού εν γένει.

Ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος εργάζεται ακόμα ως διδάσκων και συντονιστής θεματικών ενοτήτων στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπι­στημίου Κύπρου, ασκώντας παράλληλα ερευνητική, συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα.»

Και οι δυο ομιλίες θα αρχίσουν στις 19:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com