AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Ιουν 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Δέκα προτάσεις για τις διακοπές σας στη Σάμο!

Φωτογραφία του Στέλιου Δεμερτζή από την παραλία Τσαμπού της Σάμου

Πευκόφυτα δάση που ξεχύνονται σε σμαραγδένια νερά, ο Ναός της Ήρας και η Σπηλιά του Πυθαγόρα, τα ιστορικά μοναστήρια και οι γιορτές κρασιού: Οι απολαύσεις στη Σάμο δεν έχουν τελειωμό, είτε αναζητάτε την απόλυτη ησυχία είτε χορούς μέχρι το ξημέρωμα. Δέκα προτάσεις σας δείχνουν το δρόμο για απίστευτες διακοπές στο νησί!

1. Πρώτες βόλτες στη Σάμο και το Άνω Βαθύ

H εξερεύνηση της Σάμου ξεκινά απ’ την ομώνυμη πρωτεύουσα, γνωστή και ως Κάτω Βαθύ. Επίκεντρο της πόλης η πλατεία Πυθαγόρα, που άρχισε να χτίζεται το 1864, και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ραντεβού για βόλτες κάτω απ’ το χαρακτηριστικό άγαλμα του λιονταριού και τους φοίνικες. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα ψαροκάικα δίνουν χρώμα στον κόλπο, ενώ τα βραδινά φώτα της προκυμαίας και τα αμέτρητα στέκια προσκαλούν τους περαστικούς. 

Σχεδόν ένα με την πόλη της Σάμου, το Άνω Βαθύ σκαρφαλώνει τον κατάφυτο λόφο και σας περιμένει να σεργιανίσετε στα σοκάκια με τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα και τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Άη Γιαννάκη, όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821. Η θέα το σούρουπο από δω είναι μία από τις πιο ρομαντικές που θα συναντήσετε στο νησί.

Φωτογραφία από το visit.samos.gr στο instagram

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αποκορύφωμα τον υπερμεγέθη Κούρο-σταρ των 5μισι μέτρων, αλλά και ευρήματα από το Ηραίο.

Φωτογραφία  από το visit.samos.gr στο instagram

2. Ανακαλύψτε το πολυπρόσωπο Καρλόβασι

Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου από το visit.samos.gr στο instagram

Η Αγία Τριάδα, σκαρφαλωμένη πάνω στον καταπράσινο λόφο που ξεπετάγεται στο λιμάνι, τραβά κατευθείαν το βλέμμα στο Παλαιό Καρλόβασι, την ωραιότερη συνοικία της πόλης.

Η γοητεία του Καρλοβάσου, όμως, εκτείνεται πολύ παραπέρα, στην Πορφυριάδα Σχολή, το Ηγεμονικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο, το Δημαρχείο και τα απανταχού νεοκλασικά που θα στολίσουν τις βόλτες σας.

Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου από το visit.samos.gr στο instagram

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ μη χάσετε και το Μουσείο Βυρσοδεψίας, σ’ ένα χαρακτηριστικό πέτρινο καρλοβασίτικο ταμπάκικο, όπου θα δείτε τα μηχανήματα και τα εργαλεία ενός τομέα που άκμασε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία στην παραλία θα πάρετε ακόμα μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές φωτογραφίες σας.

Tip: Αξίζει να σκεφτείτε το Καρλόβασι και για τη διαμονή σας στο νησί, όχι μόνο για τη μεγάλη ποικιλία από δωμάτια και ξενοδοχεία που θα βρείτε εδώ, αλλά και για κοντινές περιοχές όπως το Ποτάμι με την παραλία και το δροσερό δάσος του.

3. Η μαγεία του Πυθαγορείου

Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Μόλις 4 χλμ. απ’ το αεροδρόμιο της Σάμου, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Σάμο και το λιμάνι της - ενώ σήμερα η προκυμαία του αποτελεί μία απ’ τα πιο ζωντανές και πολυσύχναστες περαντζάδες του σαμιώτικου καλοκαιριού. 

Πρώτη στάση είναι στο λιμάνι για να δείτε το άγαλμα του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα - εμπνευσμένο απ’ το περίφημο Πυθαγόρειο Θεώρημα που πιθανόν να σας βασάνισε στο σχολείο. 

Από κει θα απλωθείτε στα γραφικά πίσω στενά για ν’ ανακαλύψετε νέα στέκια, αλλά και τα σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής: τα ερείπια της αρχαίας πόλης και του Πολυκράτειου Τείχους, τα Ρωμαϊκά Λουτρά (Θέρμα), το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη του 1824, στον λόφο του Κάστρου. Το αρχαίο θέατρο πιθανά θα το επισκεφτείτε για να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ το καλοκαίρι.

Απαραίτητο είναι και το πέρασμα απ’ το Ευπαλίνειο Όρυγμα, τη σήραγγα 1036 μ. που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος το 550 π.Χ. για να μπορεί να προμηθεύει την Αρχαία Σάμο με νερό. Προσοχή, μόνο, αν είστε κλειστοφοβικοί!

Φωτογραφία του Γρηγόρη Κουλουριώτη

Tip: Το δεύτερο μισό του Αυγούστου μη χάσετε τη μεγάλη πομπή των Ηραίων υπό το φως των κεριών, αλλά και τις υπόλοιπες χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο λιμάνι και τον κεντρικό δρόμο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια.

4. Ο περίφημος Ναός της Ήρας


Έξι χιλιόμετρα δυτικά του Πυθαγορείου θα συναντήσετε τον σπουδαιότερο ιερό ναό της Αρχαίας Σάμου, το Ηραίον, που κάποτε έρχονταν να επισκεπτούν ταξιδιώτες από μακρινά μέρη όπως η Συρία, η Βαβυλώνα και η Περσία. 

Η χαρακτηριστική κολώνα, που κοσμεί πλέον τις περισσότερες φωτογραφίες, είναι η μόνη που απέμεινε όρθια (στο μισό περίπου αρχικό της μέγεθος) από έναν κολοσσιαίο ναό που αποτελούνταν από 155 κίονες και είχε διαστάσεις 112,2 μ. μήκος, 55,16 πλάτος και 21,5 ύψος. 

Το πρώτο μνημείο στο σημείο χρονολογείται τον 8ο π.Χ. αιώνα, ενώ παρατηρήθηκε σταδιακά η δημιουργία νέων ναών με σημαντικές προσθήκες που διήρκεσαν αιώνες.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8 π.μ.-8 μ.μ. Χειμώνας έως 3 μ.μ.
Τιμή: 6€, μειωμ. 3€. Ενιαίο εισιτ. 3 ημερών για Ηραίον, Ευπαλίνειο Όρυγμα και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Σάμου & Πυθαγορείου 13€, μειωμ. 7€.

5. Περιηγηθείτε στις ιστορικές μονές της Σάμου

Η Μονή Τιμίου Σταυρού με τον γαλανό της τρούλο μέσα στη φύση. Φωτογραφία από το visit.samos.gr στο instagram

Μερικές απ’ τις πιο απολαυστικές εκδρομές θα τις κάνετε στα ντόπια μοναστήρια, μια μοναδική ευκαιρία για να “οργώσετε” τις κατάφυτες πλαγιές του νησιού. 

Κοντά στους όμορφους Βουρλιώτες θα βρείτε το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου, την πρόσφατα ανακαινισμένη Μονή Παναγία Βροντά του 1566. 

Στην κοιλάδα της Βλαμαρής, κοντά στο Βαθύ, θα συναντήσετε πρώτα τη Μονή Αγίας Ζώνης (1695), ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα σας περιμένει και η ξακουστή Μονή Ζωοδόχου Πηγής (1756). 

Η Μονή Μεγάλης Παναγίας, ή “Πέντε Οσπίτιον” (απ’ τα πέντε σπίτια που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους μοναχούς) βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μύλοι και Κουμαραδαίοι, που αξίζουν μια επίσκεψη από μόνα τους. 

Στο μοναστήρι θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες βυζαντινού ρυθμού της ομώνυμης εκκλησίας (1593), το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1587) και τα κελιά των μοναχών. 

Η μονή χρησιμοποιήθηκε, μάλιστα, και ως ορμητήριο κατά την επανάσταση του 1821. Αγαπημένη των επισκεπτών είναι, τέλος, και η Μονή Παναγίας Σπηλιανής, με τον ομώνυμο μικρό ναό χτισμένο μέσα σε σπηλιά και τη θέα να φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο και το Ηραίο!

6. Διαδρομές στον Μαραθόκαμπο και τον Κέρκη

Στον Μαραθόκαμπο “διχάζεστε” ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα: Η νοσταλγική γοητεία του παραδοσιακού οικισμού στους πρόποδες του Κέρκη (ένα απ’ τα δύο μεγάλα βουνά της Σάμου), το απέραντο μπλε στον βοτσαλωτό Όρμο του Μαραθόκαμπου, ο Κάμπος, τα Βοτσαλάκια, η Ψιλή Άμμος με το χρυσαφί της χρώμα και τα ρηχά της νερά για τα παιδιά - αλλά και τα ταβέρνάκια και τα ολονύχτια πάρτι για τους μεγάλους!

Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου

Απ’ τις πιο σπουδαίες βόλτες με αυτοκίνητο που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή είναι αυτή προς τη Σπηλιά του Πυθαγόρα. Ανάλογα με την εκδοχή που πιστεύετε εκεί είτε φιλοσοφούσε και έλυνε τις μαθηματικές του εξισώσεις, είτε κρυβόταν απ’ τον τρομερό τύραννο Πολυκράτη γιατί, λέει, διέφθειρε τη νεολαία με τις ιδέες του! Αν καταφέρετε πάντως ν’ ανεβείτε τα σχεδόν 150 σκαλιά μέχρι εκεί ίσως πάρετε κάτι απ’ το πνεύμα του. Δίπλα είναι χτισμένο και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας.

7. Καιρός για παραλίες!

Στη Σάμο θα πρέπει να σας αρέσει λίγο το βότσαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερηθείτε και τις αγαπημένες σας αμμουδιές!

Η παραλία Λιβαδάκι. Φωτογραφία του Σταμάτη Γούναρη

Βόρεια της πρωτεύουσας βρίσκεται ο μακρόστενος κόλπος Λιβαδάκι για πλατσούρισμα σε τροπικά νερά. 

Η Μικρή και η Μεγάλη Λάκκα προσφέρονται - αν δεν πάτε με πλεούμενο - και για πεζοπορία μέσα στα πεύκα, ενώ πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στα νερά της γειτονικής γαλαζοπράσινης Μουρτιάς.

Δίπλα στο δημοφιλές Κοκκάρι, που ενδείκνυται για ιστιοσανίδα, βρίσκονται τα δημοφιλή Λεμονάκια, αλλά και η πυκνόφυτη ειδυλλιακή παραλία της βοτσαλωτής Τσαμαδούς - τα ανατολικά της οποίας προτιμούν οι γυμνιστές. Αξίζει, επίσης, να πάρετε το καραβάκι απ’ το Πυθαγόρειο για να βουτήξετε στα υπέροχα νερά γύρω απ’ τη νησίδα της Σαμιοπούλας.

Η παραλία Τσαμαδού. Φωτογραφία του Στέλιου Δεμερτζή.


Αν σας αρέσουν πιο προκλητικές διαδρομές, πάντως, οργανώστε μια εκδρομή προς το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι. Αφήστε το αμάξι στον χωματόδρομο μετά το Ποτάμι του Καρλόβασου, βάλτε γερά παπούτσια και γεμίστε το σακίδιο με φαγητό και νερό για να συνεχίστε ποδαράτοι μέχρι το Μικρό Σεϊτάνι.

Η παραλία Μικρό Σεϊτάνι. Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου.

Η παραλία του Μεγάλου Σεϊτανιού σας περιμένει ακόμα πιο πέρα, στο τέρμα του πλούσιου φαραγγιού του Κακοπέρατου. Ναι, μπορείτε να έρθετε και με σκάφος, αλλά έτσι έχει πιο πολλή πλάκα!

Απολαύστε ένα βίντεο με τις καλύτερες παραλίες του νησιού:

Important note for Google Translate users: 
To watch the video please return to the untranslated version of this post
8. Φωτογραφίστε τα φλαμίνγκο της Αλυκής

Αν περάσετε από κει το καλοκαίρι ίσως να μην σας γεμίσει το μάτι (μια και χάνει το νερό της), αν βρεθείτε όμως στη Σάμο ειδικά την άνοιξη μην αγνοήσετε μια εκδρομή στην Αλυκή της Ψιλής Άμμου, 12,5 χλμ. απ’ το Βαθύ, στο ανατολικό κομμάτι του νησιού. 

Από το 1965 που σταμάτησε να λειτουργεί εξελίχθηκε σ’ έναν σπουδαίο υδροβιότοπο όπου βρήκαν σπίτι πολλά σπάνια απειλούμενα είδη, όπως οι μαύροι πελαργοί και οι καστανόπαπιες, αλλά και τα φλαμίνγκο που κάνουν στάση μέχρι την άνοιξη απ’ το ταξίδι τους προς τα βόρεια.

Φωτογραφία του Στέλιου Δεμερτζή

Κι αν δεν πετύχετε τα πιο φωτογενή είδη που ονειρευόσασταν, κινηματογραφικές φωτογραφίες προσφέρουν και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που χρησίμευαν κάποτε για την επεξεργασία του αλατιού.

9. Εξερευνήσεις στο Ποτάμι

Η παραλία Ποτάμι, κοντά στο Καρλόβασι. Φωτογραφία από το visit.samos.gr στο instagram

Δίπλα στο Καρλόβασι, και με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου να στολίζει την παραλία, το Ποτάμι είναι απ’ τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά ραντεβού της περιοχής. 

Αφήστε όμως λίγο το τεμπέλικο αγνάντεμα για μια χαλαρή πεζοπορία 2 χλμ. περίπου μέσα απ’ το πλούσιο δάσος, πίσω απ’ τη γνωστή ακτή. 

Μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στο ποταμάκι με σάουντρακ απ’ τα τζιτζίκια που τραγουδούν ακατάπαυστα - ακόμα και όταν ο καιρός δεν είναι υπερβολικά ζεστός. 

Κοντά στο τέλος της διαδρομής θα περπατήσετε μέσα στο νερό ανάμεσα στα βράχια μέχρι να φτάσετε στους καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα πέντε μέτρα και να προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία για κολύμπι!

Φωτογραφία από το visit.samos.gr στο instagram

Tip: Ακολουθήστε την αυτοσχέδια ξύλινη σκάλα δίπλα στο ποτάμι μέσα στο δάσος για να φτάσετε ψηλά στο πετρόκτιστο εστιατόριο Αρχόντισσα, για μεζέδες και ελληνικό καφεδάκι με απίστευτη θέα μέσα στα δέντρα!

10. Στη Σάμο γιορτάζει το κρασί!

Ξεκινήστε την κρασοκατάνυξη με ένα πέρασμα στο πολύ αξιόλογο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι, στη δυτική πλευρά της παραλιακής της Σάμου. 


Στο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, που στέγαζε ένα παλιό οινοποιείο, θα πάρετε μια πρώτη γεύση απ’ τα ξακουστά ντόπια κρασιά, αλλά και τις μεθόδους οινοποίησης και αμπελοκαλλιέργειας. 

Αν βρίσκεστε στη Σάμο ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, βέβαια, μη χάσετε μία απ’ τις γιορτές κρασιού που θα βρείτε διάσπαρτες στο νησί. Πέρα από το Βαθύ, γιορτή θα πετύχετε και στην πλατεία του Πανδρόσου, ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του Άμπελου, στο κέντρο του νησιού. Εκεί θα γεμίσετε και θα ξαναγεμίσετε την κούπα σας με δωρεάν κρασάκι, θα δοκιμάσετε ντόπιους μεζέδες και θα χορέψετε μέχρι τα ξημερώματα!


Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com