AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Ιουν 2018

Στις Βρυξέλλες η καταγγελία δημάρχων και Επιμελητηρίων για τον ΦΠΑ στα νησιά

 
Καταγγελία στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στις Βρυξέλλες, για μη τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου κατέθεσαν οι δήμαρχοι του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Επιμελητήρια των νησιών, για την επικείμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και το υψηλότατο ποσοστό 24% ΦΠΑ που εφαρμόζεται στον μείζονα νησιωτικό χώρο.
 
Ειδικότερα, οι καταγγέλλοντες επικαλούνται την παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου της νησιωτικότητας, την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων του ανταγωνισμού, καθώς και την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (παραβίαση του άρθρου 174 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άρθρων 3, 5 και 9 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση).
 
Η πολυσέλιδη αυτή καταγγελία συνοδεύεται από πληθώρα υποστηρικτικών εγγράφων, που περιλαμβάνουν μελέτες, γνωμοδοτήσεις, αναφορά και ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σχετικές απαντήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του αρμόδιου Επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί.
 
Οι δήμαρχοι και τα Επιμελητήρια έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας και την επαναφορά του δικαιώματος των νησιών σε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
 
Όπως επαναλαμβάνει ο δήμος Σάμου, "αυτή η παγιωμένη εντός Ε.Ε. πρακτική, δε συνιστά προνόμιο, αλλά αναγκαία συνεισφορά στη γενικότερη προσπάθεια για μείωση των δεδομένων ανισοτήτων μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης, που οφείλονται στην ιδιαίτερη γεωγραφική τους κατάσταση και στο αυτονόητα υψηλότερο κόστος ζωής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ αυτές, εξαιτίας της απόστασης".
 
Για το ζήτημα, επίκειται συνάντηση με το γραφείο του Επιτρόπου Μοσκοβισί, κάτι που έχει ζητηθεί από τους δημάρχους του Αιγαίου.
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com