AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Ιουλ 2018

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Σάμου έως 31/10

Φωτογραφία από δάσος στο όρος Άμπελος (Καρβούνης) της Σάμου: Θόδωρος Κεχαγιάς

Την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής προσώπων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας του Νομού Σάμου αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος.

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

1) Την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 15/5/2018 , για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου, από τις 6 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα από 16/7/2018 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10/2018.

H παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού). 

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

2) Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών τοίδιο χρονικό διάστημα 16/7/2018 μέχρι και 31/10/2018 επί εικοσιτετράωρου βάσεως και ανεξάρτητά του δείκτη κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πέριξ και εντός των:

α) ΧΥΤΑ ευθύνης του Συνδέσμου Ανατολικής Σάμου στην περιοχή Καμάρα ∆.Ε. Βαθέος και

β) των ΧΑ∆Α Ραχών και Ευδήλου ευθύνης του ∆ήμου Ικαρίας.

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των ∆ήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των ∆ήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

3) Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές περιμετρικά του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου και για το διάστημα από 16/7/2018 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10/2018 επί εικοσιτετράωρου βάσεως και ανεξάρτητα του δείκτη κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα καιοχήματα των Υπηρεσιών, των ∆ήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των ∆ήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

Οι πολίτες ενημερώνονται ότι από 16/7/2018 μέχρι και 31/10/2018 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο) και γι’ αυτό η ΠΕριεφερειακή Ενότητα Σάμου παρακαλεί για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτείειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.

H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους των αντίστοιχων περιοχών.

Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, επίπεδο 3 (υψηλό), 4 (πολύ υψηλό), ή 5 (κατάσταση συναγερμού) του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της ∆/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται συμφώνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Η Π.Ε. Σάμου καλεί τους πολίτες του Νομού Σάμου να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του Νομού.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com