AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Ιουλ 2018

Η εκδήλωση της Μητρόπολης Σάμου για τους Χωρίτες Πατριάρχες Ιεροσολύμων

Φωτογραφία: Ιερά Μητρόπολη Σάμου

Στους Χωρίτες Πατριάρχες Ιεροσολύμων ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή στη Χώρα το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Χώρας, με τη συμμετοχή του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Ειρήνη". 

Στη διάρκειά της ο διευθυντής του Κέντρου, καθηγητής Μανόλης Γ. Βαρβούνης μίλησε με θέμα "Χωρίτες Πατριάρχες Ἱεροσολύμων καί Ἁγιοταφίτες Κληρικοί". Συγκεκριμένα, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, ο ομιλητής αναφέρθηκε στους Χωρίτες Πατριάρχες Ιεροσολύμων Κύριλλο Β΄ (1845-1872), Ιερόθεο Β΄ (1875-1882), Τιμόθεο Α΄ (1935-1955) και Ειρηναίο Α΄ (2001-2005), οι οποίοι μαζί με τον εκ Μαραθοκάμπου Πατριάρχη Δαμιανό Α΄ αποτελούν την πεντάδα των Σαμίων Πατριαρχών Ιεροσολύμων.
 
 
Ο κ. Βαρβούνης μίλησε για τη ζωή, την εκκλησιαστική πορεία και σταδιοδρομία και τα έργα τους, ενώ έκανε αναφορά και σε άλλους επιφανείς Αγιοταφίτες μοναχούς και επισκόπους καταγόμενους από τη Χώρα, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Πέλλης Μεθόδιος Κρητικίδης.
 
 

 
Κατά την εκδήλωση, στην οποία μίλησε και ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος, παρουσιάστηκαν νέα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, προερχόμενα από αρχειακή έρευνα, τα οποία καταδεικνύουν τη μεγάλη συμβολή των Σαμίων -και ειδικότερα των Χωριτών- κληρικών στην ανάδειξη και διατήρηση σε ελληνορθόδοξα χέρια των μεγάλων προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.
 
Φωτογραφίες: Μητρόπολη Σάμου
 

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com