AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Ιαν 2019

ΒΙΝΤΕΟ: Το υπερθέαμα κεραυνών στη Σάμο!


Ένα βίντεο - υπερθέαμα με timelapse και αργή κίνηση δημιούργησε ο Μανώλης Θράβαλος, με τη χρήση των φωτογραφιών και των βίντεο που τράβηξε κατά τη διάρκεια της ανεπανάληπτης σε ένταση καταιγίδας του Σαββάτου στο Πυθαγόρειο!

Όπως αναφέρει ο ίδιος στη σελίδα του Meteographer στο facebook "Το αβάπτιστο μωρό του Τηλέμαχου και της Υπατίας έκανε τον μεγαλύτερο χαμό ηλεκτρικών που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια στη Σάμο! Το στάσιμο μέτωπο ενισχυόταν σταδιακά από νωρίς την Παρασκευή πάνω από το τόξο Χίος - Ικαρία, και από τη νύχτα της ίδιας μέρας άρχισε να επηρεάζει σταδιακά και τη Σάμο. Στο Καρλόβασι και γενικά στη δυτική Σάμο, τα 88mm που έπεσαν σε λίγες ώρες μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, δημιούργησαν προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς και κατολισθήσεις, ενώ 2 χωριά αποκλείστηκαν για μερικές ώρες από αυτές.

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία ενισχύθηκε σημαντικά και στη δορυφορική εμφανίστηκε το χαρακτηριστικό σχήμα "V" με ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες στην περιοχή των Φούρνων και την "ουρά" του συστήματος να εκτείνεται μέχρι τη Σμύρνη. Κάτω από όλη αυτή τη νεφική μάζα, οι κεραυνοί έκοβαν βόλτες για περισσότερες από 6 ώρες. Οι πρώτες λάμψεις στις περισσότερες εκκενώσεις ξεκινούσαν νότια και στη συνέχεια ταξίδευαν intracloud προς τη Σάμο και βορειότερα, μέσα στα επόμενα 1,5-2 δευτερόλεπτα, κατεβάζοντας ανά περιοχές κεραυνούς στο έδαφος (CG)!

Άλλη μία φορά θυμάμαι κεραυνούς να προχωρούν με αυτόν τον τρόπο μέσα σε σύστημα multicell, περίπου 15 χρόνια πίσω, ένα βράδυ Παραμονής Πρωτοχρονιάς, αν και τότε η διάρκειά τους ήταν σε άλλο επίπεδο και έφτανε ίσως και τα 5". Απίστευτο φαινόμενο που ανυπομονούσα να ξαναδώ όλα αυτά τα χρόνια!

Το παρακάτω βίντεο έχει λήψεις timelapse αλλά και slow motion στο 25% της κανονικής ταχύτητας με πλάνα από το Πυθαγόρειο και θέα προς τα νότια το βράδυ του Σαββάτου".

Important note for Google Translate users: 
To watch the video please return to the untranslated version of this post


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com