AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Μαρ 2019

Δ. Βίτσας: "Πώς θα αποσυμφορήσουμε τη Σάμο"


Για την αποσυμφόρηση της Σάμου από πρόσφυγες μίλησε την Παρασκευή σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό "News 247" ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.


Ο υπουργός ανάφερε ότι γενικός στόχος για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μέσα από προγράμματα ελληνομάθειας, εκπαίδευσης και προγράμματα απασχόλησης, μία πολιτική που σύμφωνα με τον υπουργό θα αποσυμφορήσει νησιά όπως η Σάμος και η Λέσβος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας είπε στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ότι "συμφωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο πριν τον Ιούλιο 2017 να πάρουν τρία μηνιαία βοηθήματα για να νοικιάσουν ένα σπίτι. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο.".

Επίσης όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό δήλωσε ότι "το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση, έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί". 

Για τον μειωμένο ΦΠΑ στη Σάμο και τα άλλα νησιά, επισήμανε ότι "στον βαθμό που διατηρείται το βάρος του προσφυγικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί στο τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και μεταφορικό ισοδύναμο".

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης 318 μετανάστες αναχώρησαν με το πλοίο "Νήσος Μύκονος" από τον λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου με προορισμό τον Πειραιά, μετά από ενέργειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Με την άφιξή τους εκεί θα προωθηθούν σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας.

Ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονταν στο λιμάνι, ώστε να εμποδιστούν οι μη έχοντες το δικαίωμα να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Σύμφωνα με την καταγραφή από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2019, στη Σάμο βρίσκονται 4.348 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.102 στο ΚΥΤ Σάμου, ενώ μία μέρα μετά οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών μειώθηκαν σε 4.058 και 3.858 αντίστοιχα. 

Σίγουρα η αποσυμφόρηση του νησιού που εξαγγέλλει ο κ. Βίτσας δεν μπορεί να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζουν οι φορείς της Σάμου, με την μεταφορά 300 ατόμων σε διάστημα ενός μήνα όταν μάλιστα κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 200 άτομα περίπου φθάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Πηγή: voreioaigaio.ert.gr

Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com