AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Μαρ 2019

Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Βορείου Αιγαίου

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Αλλαγές και στη Σάμο επιφέρει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) Βορείου Αιγαίου που εγκρίθηκε με τις υπογραφές του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλου, αντίστοιχα. 

Το ΠΧΠ Βορείου Αιγαίου αναθεωρεί και αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας. 

Με την ίδια απόφαση που συνυπέγραψαν οι κ.κ. Σταθάκης και Φάμελλος εγκρίνεται και περιβαλλοντικά το ΠΧΠ.

Για την Ενότητα της Σάμου προβλέπονται γενικά τα εξής:

Πρωτογενής τομέας

Προτείνεται η ένταξη των περιοχών αμπελοκαλλιέργειας για οινοποιία (εθνικό προϊόν) και ελαιοκαλλιέργειας για παραγωγή ελαιόλαδου Σάμου (ΠΓΕ) σε καθεστώς γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. 

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διείσδυση ποιοτικών προϊόντων της αγροτικής παραγωγής (κρασί, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, εσπεριδοειδή κ.λπ.) στον τουρισμό. 

Δευτερογενής τομέας

Προωθείται η ανάπτυξη συστημάτων καθετοποίησης και τυποποίησης των ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται αναγκαίος ο καθορισμός οργανωμένου υποδοχέα, ως ΠΟΑΠΔ μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σε περιοχή όπου ήδη υφίστανται συγκεντρώσεις δραστηριοτήτων του δευτερογενή τομέα (π.χ. ΝΔ Βαθέως). 

Τριτογενής τομέας

Ανάδειξη της Σάμου σε σταθμό κρουαζιέρας με πρόβλεψη ζώνης για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας εντός της λιμενικής ζώνης του επιβατικού λιμένα στο Βαθύ και το Καρλόβασι. 

Αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών σπηλαίων (π.χ. σπήλαιο Πυθαγόρα) και φαραγγιών.

Οι κατευθύνσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου που περιέχει το ΠΧΠ Βορείου Αιγαίου αφορούν τα εξής:

- Ανάδειξη της αρχαίας αγοράς του Πυθαγορείου.

- Δημιουργία δικτύου διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου. Ανάδειξη μονοπατιών που συνδέουν το όρος Καρβούνη με την περιοχή του Πυθαγορείου. 

- Προστασία υφιστάμενων δικτύων των μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών (π.χ. Μανωλάτες-Σταυρινήδες, προς Κορυφή του Κέρκη -ανατολικό μονοπάτι-, Κορυφή του Κέρκη -νότιο μονοπάτι-, Νικολούδες-Μεγάλο Σεϊτάνι, Νικολούδες-Τσουρλαίοι, κ.λπ.). Αποτρέπεται η μετατροπή τους σε δρόμους. 

Δείτε τον νέο Χάρτη Χωροταξικής Οργάνωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: