Σοκολάτα κουβερτούρα, καραμελωμένα φουντούκια, μέλι και βανίλια μαζί με τα λοιπά υλικά της συνταγής για ένα ξεχωριστό σοκολατογλυκό, όπως το εμπνεύστηκε η chef Μαρία Εκμεκτσίογλου για να συνδυαστεί απολαυστικά με το λιαστό Samos Nectar του Ε.Ο.Σ Σάμου.
Υλικά
• 500 γραμμ. κουβερτούρα
• 200 γραμμ. φρέσκο γάλα
• 200 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
• 2 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
• 1 βανίλια σκόνη ή τους σπόρους από 1 στικ βανίλιας
• ½ κ. γλ. κόκκινο καυτερό πιπέρι σε σκόνη
Για τη διακόσμηση
• σαντιγί
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
• 200 γραμμ. φουντούκια
• 200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 3 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα φουντούκια: Στις 3 κ.σ. νερό ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να καραμελώνει. Πριν μαυρίσει, αδειάζουμε τα φουντούκια πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια. Μόλις κρυώσουν, τα σπάμε με έναν πλάστη.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σοκολάτα. Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τα βράσουμε. Προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ρίχνουμε το πετιμέζι ή το μέλι, τη βανίλια (το στικ θα βγάλει περισσότερο άρωμα από τη σκόνη) και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα και σπασμένα φουντούκια. Τα ανακατεύουμε καλά καλά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε σε μπολ μαζί με σαντιγί.
Επιλέξτε αυτό το εξαίσιο γλυκό για το κλείσιμο της βραδιάς παρέα με ένα ποτήρι υπέροχο Samos Nectar!
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com