AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Ιουλ 2019

Συναυλία αναγεννησιακής μουσικής στις 13/7 στο Πυθαγόρειο


Μία συναυλία παλαιάς μουσικής με μουσικά όργανα της εποχής της αναγέννησης διοργανώνει το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Πυθαγόρειο Σάμου τo Ίδρυμα Schwarz.

Η συναυλία έχει τίτλο "Il Viaggo del Orfeo" και αρχίζει στις 20:30 στην Αίθουσα Σίβυλλα του ξενοδοχείου Doryssa.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θέμα της συναυλίας είναι η μουσική και η ποίηση γύρω από τον μύθο του Ορφέα, από τον Poliziano μέχρι τον Modeverdi.


Το φωνητικό/οργανικό σύνολο που θα ακουστεί στη συναυλία αποτελείται από τους σπουδαστές της Θερινής Ακαδημίας που λειτουργεί με τη φροντίδα του Ιδρύματος Schwarz στη Σάμο και επίσης από μια διεθνή ομάδα μουσικών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.α.  

Λίγα λόγια για τη Θερινή Ακαδημία 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στη Σάμο, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz​, η λειτουργία της Θερινής Ακαδημίας, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας δυο ιστορικών Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών φορέων: της Ανώτατης Σχολής Μουσικής της Γενεύης και του Ωδείου Αθηνών.

Η φετινή ακαδημία εστιάζει στη μουσική και στην ποίηση από τον πρώτο Ορφέα του Πολιτιανού (στα τέλη του 15ου αιώνα) μέχρι τον Ορφέα του Μοντεβέρντι (1607). Οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν φωνητικά και οργανικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί ο μύθος του Ορφέα και η μεταφορά του στη μουσική φιλολογία της εποχής. Αφορά τραγουδιστές και μουσικούς σπουδαστές παλαιών οργάνων (μπαρόκ βιολί, μπαρόκ τσέλο, βιόλα ντα γκάμπα, λαούτο, φλάουτο με ράμφος κ.α.) του Ωδείου Αθηνών και του Ανώτατου Ωδείου της Γενεύης αλλά και νέους επαγγελματίες.

Στη Θερινή Ακαδημία διδάσκουν οι: Francis Biggi από την Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Γενεύης και Δημήτρης Κούντουρας από το Ωδείο Αθηνών 

Ο Δημήτρης Κούντουρας ειδικεύεται σε ιστορικά είδη φλάουτου και στην ερμηνεία και την Ιστορία της Μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ. 

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε συναυλίες σε Ευρώ πη και Ασία, μεταξύ άλλων στη Σάλα Βένρτι του Μιλάνου, στην Πάμπλο Καζάλς του Τόκυο, στο Κοντσερτχάουζ της Βιέννης, 

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Γ.Σ. Μπαχ της Ρίγας, στο Στυριάρτε του Γκρατς, στο διεθνές Φεστιβάλ του Μπαχρέιν κ.α. 

Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου Ex Silentio ενώ έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα Αθηνών, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, με την Harmony of Nations Baroque Orchetsra κ.α. 

Έχει ηχογραφήσει με το Ex Silentio για τις γερμανικές εταιρίες Talanton και Carpe Diem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις MDG και DECCA. 

Σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής της Ουτρέχτης, του Μιλάνου, της Βιέννης και του Τρόσινγκεν και είναι διδάκτορας μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του "Οι τροβαδούροι στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης, 1204" (Νεφέλη/Fairead 2017). 

Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο παν/μιο Θεσσαλονίκης.

Francis Biggi studied at the Universities of Milan and Siena as well as at the Milan Conservatory of Music and at the Schola Cantorum in Basel. He is considered a figure of reference for the interpretation of the music of the Middle Ages and the Renaissance. 

Co-director of Ensemble Lucidarium for 25 years, in his artistic career he has collaborated with many international formations and has made several recordings (Polygram, Tactus, Florentia Musicae, Astrée-Auvidis, The Fingerprints, K617 ...) as well as documentaries and radio and TV programs dedicated to Italian music from the Middle Ages to the Renaissance (Antenne 2, RTSI, RAI, BBC, RTB, NPO ...). He has also published articles devoted to the same topics. 

Since 2004 he is the director of the Early Music Departement at the Haute Ecole de Musique in Geneva. Here he teaches the interpretation of music of the Middle Ages and the Renaissance and holds seminars on organology, iconography and improvisation. He also directs research, creation and formation projects, in collaboration with several international institutions.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com