AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Αυγ 2019

CERN: Πρόταση συνεργασίας με το φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια!


Ως κορυφαία στιγμή για την πορεία του φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια θεωρείται η πρόταση συνεργασίας που απεστάλη από τον CERN* για το 2019-2020.

Ευρύτερος στόχος της πρότασης αυτής είναι η ανάδειξη της Σάμου ως μία κοιτίδα γνώσεων μέσα στο ευρύτερο, παγκόσμιο επιστημονικό περιβάλλον. Η πρόταση αναδεικνύει την ιστορική εμβληματική παρουσία της Σάμου και ευρύτερα της Ιωνίας ως τόπου γέννησης της επιστήμης και της φιλοσοφίας.

Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης - Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια - πάνω στην τεχνολογία, αλλά και στη συνεισφορά του CERN στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Προτεινόμενες δράσεις: Ανοικτές ομιλίες και δραστηριότητες προς το ευρύτερο κοινό της Σάμου, Master Classes για μαθητές λυκείου και φοιτητές, υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος "Παίζοντας με τα Πρωτόνια" σε μαθητές της Ε' και Στ' τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Σάμου, διοργάνωση Θερινού Σχολείου-CERN σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολλές άλλες.

Το πρόγραμμα θα είναι διαδημοτικό και θα υποστηρίζεται από τον CERN, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους τοπικούς φορείς του νησιού.

«Ψυχή» του προγράμματος είναι ο Σαμιώτης καθηγητής Μανώλης Τσεσμελής, αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Μονάδας του CERN.

O Σαμιώτης καθηγητής Μανώλης Τσεσμελής, αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Μονάδας του CERN.
Λίγα λόγια για το CERN

* To CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com