AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Σεπ 2019

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 21/9 για το προσφυγικό-μεταναστευτικό


Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη είναι ότι μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά. 

Είναι ενδεικτικό πως από τη Δευτέρα μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Σάμος έχει υποδεχτεί 564 άτομα, η Λέσβος 1.414 και η Χίος 345. Συνολικά, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους. 

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. 

Πρόκειται για τη δεύτερη σύσκεψη για το θέμα σε διάστημα 15 ημερών, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα. 

Πηγή: Protagon.gr

Εν τω μεταξύ, τον έντονο προβληματισμό του για την υπερσυσσώρευση προσφύγων-παράτυπων μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξέφρασε για άλλη μια φορά δημόσια το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του ανάφερε «Έως τις 11:00 σήμερα έχουν εισέλθει παρατύπως στη Λέσβο 300 οικονομικοί, κυρίως, μετανάστες! Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και τη λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά "λησμονούνται" εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;»

«Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου / Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), στα νησιά ήταν την Πέμπτη 28.150 πρόσφυγες και μετανάστες: Στη Λέσβο 13.643, στη Σάμο 5.635, στη Χίο 3.718, στην Κω 3.458, στη Λέρο 1.593 και στα λοιπά νησιά 103.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι του χωριού Μυτιληνιοί Σάμου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γειτονική περιοχή Ζερβού, όπου πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου ΚΥΤ στο χώρο των πρώην σφαγείων Κνίτη.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com