AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Σεπ 2019

Αποσυμφόρηση των νησιών και ενίσχυση του λιμενικού αποφάσισε η κυβέρνηση


Η αποσυμφόρηση της Σάμου και των άλλων νησιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την υπερσυσσώρευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, η ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών προγραμματίζεται η μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκος, και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας, Α. Στεφανής, και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και  Α. Σκέρτσος.

Πρόκειται για τη δεύτερη  σύσκεψη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ – καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι τουλάχιστον 2.200 άτομα έφτασαν από τη Μικρά Ασία στα ελληνικά νησιά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, δήλωσε σχετικά στη σελίδα του στο facebook το μεσημέρι του Σαββάτου:

"Όπως ενημερώθηκα προ πέντε λεπτών δια ζώσης από απολύτως έγκυρο και υψηλά ιστάμενο συνομιλητή εδώ στην Αθήνα εκκένωση των νήσων μας από παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εισβάλλουν ανενόχλητοι, θα επαναρχίσει το αργότερο έως την προσεχή Τετάρτη. 

Ζήτησα να συνδυαστεί με φύλαξη - αποτροπή με τη βοήθεια και φίλιων χωρών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com