AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Σεπ 2019

"Η Σάμος αλλάΖΕΙ": Οκτώ προτάσεις για το μεταναστευτικό


Το περιεχόμενο της τοποθέτησής της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο Δημοτικό Συβούλιο της περασμένης Τετάρτης, που περιλαμβάνει πλαίσιο οκτώ προτάσεων, κάνει γνωστό η δημοτική παράταξη "η Σάμος αλλάΖΕΙ".

Πιο αναλυτικά, αφού παρουσίασε τις αιτίες της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο και τη στάση κι αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα, με δεδομένη τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την εκτίμηση ότι το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών θα συνεχίζεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, η παράταξη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις-οδικό χάρτη για το πώς θα μειωθούν οι επιπτώσεις της.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής της, Νίκος Ζάχαρης, κι ο δημοτικός σύμβουλός της Γιάννης Αξιώτης επισημαίνουν-προτείνουν:

"Μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπηρετώντας μια πολιτική που διασφαλίζει ταυτόχρονα το διπλό δικαίωμα: τόσο τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων (αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή), όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των φιλοξενούμενων (στέγη-τροφή-ατομική υγιεινή-υγεία-εκπαίδευση).

Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού προσφύγων/μεταναστών στη χώρα μας και στα νησιά πρέπει να γίνει πιέζοντας πολιτικά, νομικά και ηθικά να επιδειχθεί διπλή αλληλεγγύη, τόσο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Καταθέτουμε στην κοινωνία, τις αρχές και τους συλλογικούς φορείς μια ολοκληρωμένη πρόταση, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, που αξιοποιεί τη γνώση και τις εμπειρίες της περιόδου 2015-2019. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και βάση για μια σοβαρή συζήτηση και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αποδεκτού σχεδίου του Δήμου μας και της Σάμου και να πιέσει τους κυβερνώντες να το αποδεχθούν και να το υλοποιήσουν.

Τα βήματα του οδικού χάρτη για τη μείωση του υπερπληθυσμού στη Σάμο

1. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τον υπερπληθυσμό στο υφιστάμενο ΚΥΤ στη Σάμο είναι έκτακτης ανάγκης και απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με στόχο, μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών να περιοριστεί το πολύ στους 1.000 ανθρώπους.

2. Γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα λειτουργήσουν και τα δύο ΚΥΤ (ούτε προσωρινά) και ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης του υφιστάμενου ΚΥΤ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου πριν τη μεταφορά προσφύγων κα μεταναστών στο νέο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Ζερβού.

3. Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού μέχρι το τέλος του έτους, με όλες τις υποδομές για ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλοντα χώρο (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο-βιολογικός, χώροι ιατρικής υποστήριξης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης κ.α.).

4. Σε αυτό το διάστημα να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα (υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργία νέων, αξιοποίηση προγραμμάτων για στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα) και να γίνει άμεση μεταφορά όσων έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού (ευάλωτοι).

5. Για ανθρωπιστικούς λόγους να γίνει προσωρινή άρση του γεωγραφικού περιορισμού, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού (προβλέπεται από το νόμο).

6. Μεταφορά προσφύγων κα μεταναστών στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού με οριστική διακοπή λειτουργίας του υπάρχοντος και απομάκρυνση/κατεδάφιση της υφιστάμενης δομής.

7. Θεσμοθέτηση ασφαλιστικής δικλείδας, που θα προβλέπει, ότι εάν ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών, υπερβαίνει τη χωρητικότητα του νέου κέντρου υποδοχής στη Ζερβού, θα γίνεται αυτόματα άρση γεωγραφικού περιορισμού και οι πλεονάζοντες θα μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.

8. Καταγραφή των ΜΚΟ που έρχονται στη Σάμο για παροχή εθελοντικού έργου, με πλήρη κατάθεση φακέλου των δραστηριοτήτων τους, των χρηματοδοτήσεων και οικονομικών στοιχείων καθώς και των υπευθύνων και του προσωπικού τους".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com