AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Νοε 2019

Στα ενεργειακά "έξυπνα" νησιά της Ευρώπης η Σάμος

Φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου

Στην πρωτοβουλία «Clean Energy for EU Islands» (Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ευρώπης) που υποστηρίζει τη μετάβαση των νησιωτικών περιοχών σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα εντάχθηκε η Σάμος.



Στην πρωτοβουλία καθαρής ενέργειας έχουν ενταχθεί σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο άλλα 9 ελληνικά νησιά (Σίφνος, Κύθηρα, Σπέτσες, Κάσος, Σύμη, Πάτμος, Αμοργός, Ζάκυνθος αλλά και Κρήτη) ενώ υβριδικά ενεργειακά έργα με ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Ικαρία και την Τήλο. 

Οι εξελίξεις σε σχέση με τα «πράσινα» νησιά παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο φόρουμ που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο Split της Κροατίας όπου συμμετείχε ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP (EEG), που ανέπτυξε το υβριδικό σύστημα της Τήλου. 

Ο Ζήσιμος Μαντάς, Chief Business Development Officer (CBDO) του Ομίλου EUNICE και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ, διηύθυνε το πάνελ "Supporting Organizations at our Service" όπου νησιωτικοί φορείς απηυθύναν ερωτήσεις και έλαβαν απαντήσεις σε θέματα καθαρών τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, decarbonisation των νησιών αλλά και σχετικών πολιτικών ώστε αυτές να αποτελέσουν το μέσο για τη διάδοση και εφαρμογή τους.

Τα νησιά αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Όπως τονίζεται στο ΕΣΕΚ: "Για τα νησιά που προβλέπεται να παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα, τουλάχιστον για αρκετό διάστημα, προωθείται μεγάλη μείωση της χρήσης του πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή με την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης.

Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Για να καταστεί αυτό δυνατό, μέτρο πολιτικής αποτελεί η υιοθέτηση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε στο πλαίσιο των υβριδικών σταθμών, είτε στο πλαίσιο μίας ανεξάρτητης κεντρικής αποθήκης που θα άρει τον κορεσμό του δικτύου και θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων μη ελεγχόμενων σταθμών ΑΠΕ, είτε στο πλαίσιο εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης μικρής χωρητικότητας σε συνδυασμό με κάθε νέο σταθμό ΑΠΕ. 

Πηγή: Πληροφορίες από zougla.gr
Δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com