AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Νοε 2019

Φ. Γκράντι: Έκκληση για επείγουσα αντιμετώπιση του υπερσυνωστισμού στα ΚΥΤ

Ο Φ. Γκράντι (αριστερά), μαζί με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. Φωτογραφία: UNHCR/Achilleas Zavallis

Να θέσει σε εφαρμογή επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού υπερσυνωστισμού στα νησιά του Αιγαίου κάλεσε την Ελλάδα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, τονίζοντας την ανάγκη για Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψής του σε Λέσβο και Αθήνα, ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε τέσσερις προτεραιότητες, τις οποίες συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Γκράντι έκανε έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα νησιά, διασφάλιση μιας δίκαιης κι αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου, καθώς και διασφάλιση της προστασίας των 5.000 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.

"H χώρα πρέπει να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη" ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ο ίδιος καλωσόρισε σε γενικές γραμμές τα ανακοινωθέντα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακούφιση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επηρεαστεί, όπως τη δέσμευση για μεταφορά 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα. Κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τον ρυθμό εν όψει του χειμώνα και να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλης στέγασης και πρόσβασης σε υπηρεσίες στην ενδοχώρα.

Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσόρισε επίσης τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ταχύτερες διαδικασίες για τον προσδιορισμό του νομικού καθεστώτος των ανθρώπων αυτών δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των εγγυήσεων και των προτύπων, ενώ υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά φέτος ήταν πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Γκράντι υπογράμμισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις που θα βοηθούν στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, με την ενεργό συμμετοχή των δήμων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Παράλληλα, επαίνεσε την ανθρωπιά, την παραδειγματική αλληλεγγύη και τη φιλοξενία που έχουν επιδείξει οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε την ανάγκη για λύσεις ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος στις κοινότητες υποδοχής.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αύξηση στην Ευρώπη του αντι-προσφυγικού αισθήματος, της ξενοφοβικής γλώσσας και της εχθρικής στάσης απέναντι σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

"Όταν εκφράζεις μίσος, όταν φωνάζεις, τι καταφέρνεις στην ουσία; Συνεχίζεις να μένεις με το πρόβλημα κι έχεις στενέψει τα περιθώρια για να βρεθούν πραγματικές λύσεις" είπε.

Ο κ. Γκράντι κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει το σύστημα ασύλου της χώρας, να συνεχίσει να παρέχει πόρους στην Ελλάδα και να διευρύνει τα μέτρα αλληλεγγύης ανοίγοντας θέσεις μετεγκατάστασης για ευάλωτους αιτούντες άσυλο, ιδίως ασυνόδευτα παιδιά.

"Δεσμεύτηκα στην κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξω δυναμικά την Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς" τόνισε.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην ανταπόκρισή της στο προσφυγικό και κάλεσε την κυβέρνηση να επωφεληθεί από την παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας και να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.