AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Νοε 2019

Μάνος Λογοθέτης: Να γίνει ίση κατανομή μεταναστών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.


Συνέντευξη με θέμα την μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών, τη λειτουργία των νέων, κλειστών κέντρων και τις διαδικασίες επιστροφών όσων δεν λαμβάνουν άσυλο έδωσε στον SputnikNews.gr ο γνωστός από τη θητεία του στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σάμου, ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής του υπουργείου προστασίας του πολίτη, Μάνος Λογοθέτης.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του SputnikNews.gr:

"Να αποσυμφορήσει τα νησιά από τους πρόσφυγες - μετανάστες θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, με νέα κλειστού τύπου κέντρα, σε πέντε νησιά του Αιγαίου, με παράλληλο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το Sputnik συζήτησε με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Μάνο Λογοθέτη, θετοντάς του διευκρινιστικά ερωτήματα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στόχος είναι έως τις αρχές του 2020 να έχουν απομακρυνθεί 20.000 μετανάστες από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησής τους, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και υπάρχουσες δομές. 

Ερωτηθείς αναφορικά με τον χρόνο της μετεγκατάστασης των μεταναστών, τόνισε ότι θα χρειαστεί κάποιο εύλογο διάστημα:

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία στα νησιά, που θέλουν να κλείσουν τα hotspot σήμερα, δεν γίνεται όμως αυτό από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να κατασκευαστεί η δομή και δεν πρέπει να γίνει με βιαστικό τρόπο. Αν γίνει βιαστικά, το αποτέλεσμα θα είναι ανεπαρκές, όπως αυτό που έχουμε σήμερα. Χρειάζεται σχεδιασμός, υπομονή, χρόνος. Στη Σάμο είχαν σχεδιάσει ένα κέντρο 700 ανθρώπων, που τώρα φιλοξενεί 7.000. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε μια υποδομή που να φιλοξενεί κόσμο. Το ευτυχές θα ήταν να σταματήσουν οι ροές, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι».

Από τα πιο σημαντικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί το ότι στη Λέσβο θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή της Μόριας και θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο του οποίου η χωρητικότητα θα υπερβαίνει τους 5.000 μετανάστες. Την ίδια στιγμή, στη Σάμο κλείνει η υπάρχουσα δομή και ανοίγει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 2.000 μεταναστών.

Πότε θα είναι έτοιμα τα νέα κέντρα;
«Υπάρχει εγκατάσταση στη Σάμο που είναι ήδη στη διαδικασία κατασκευής και θα χρειαστεί επέκτασή της. Μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμη, χωρίς να γνωρίζω ακριβώς το χρόνο.

Κλειστά κέντρα μεταναστών: Πώς θα είναι οι νέες δομές – Φωτογραφίες
Στη Λέσβο η διαδικασία κατασκευής του νέου χώρου θα ξεκινήσει άμεσα και φυσικά με τις ιδιαιτερότητες ενός τόσο μεγάλου έργου, φαντάζομαι ότι το αργότερο σε ένα εξάμηνο θα είμαστε έτοιμοι.

Ακόμα, εκκρεμεί προς ολοκλήρωση η μεταφορά των ανθρώπων από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Και φυσικά, τα έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη», αναφέρει ο Μ. Λογοθέτης.

Σχολιάζοντας το χθεσινό σχέδιο που παρουσιάστηκε για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πτυχές που θα αναθεωρούνται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

«Άμεσα εφαρμόσιμος θα είναι ο καινούργιος μηχανισμός για την περιφρούρηση των συνόρων. Το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι που θα τελειώσει αύριο. Μακάρι να ήταν έτσι. Τότε θα είχαμε άλλη διαχείριση και τα χρονοδιαγράμματα θα ήταν απολύτως ακριβή. Όπως είπε και ο υπουργός, στη μέση μιας επιχείρησης τα σχέδια αναθεωρούνται καθημερινά. Αν αποφασίσει για παράδειγμα ο κ. Ερντογάν να μας στείλει άλλους 10.000, θα πρέπει να βρούμε καινούργιο σχέδιο», επισημαίνει ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και προσθέτει:

«Το σχέδιό μας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βασιζόταν στα νούμερα του 2017 και του 2018. Το 2017 η χώρα δέχθηκε περίπου 32.000 άτομα. Το 2018 δέχθηκε 45.000. Το 2019, μέχρι σήμερα, έχουμε δεχθεί περίπου 65.000 άτομα. Όταν λοιπόν δέχεσαι διπλάσιους αριθμούς από το 2017 και το έτος δεν έχει ακόμα τελειώσει, το σχέδιο που είχες τον Ιούλιο αναθεωρείται αναγκαστικά. Δεν πρόκειται για σύστημα διαχείρισης υφιστάμενης κατάστασης. Υφιστάμενη κατάσταση δεν υπάρχει, καθότι αλλάζει καθημερινά.

Η προσπάθεια μας είναι πολυεπίπεδη, καθότι είναι πολυεπίπεδες οι εμπλοκές που υπάρχουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Ελλάδα βρέθηκε γεωγραφικά στην περιοχή αυτή και αντιμετωπίζει συγκεκριμένες πιέσεις. Αυτές τις πιέσεις πρέπει και καταρχήν να μπορεί να τις μοιράσει σαν πίεση στην Ευρώπη και κατά δεύτερον θα πρέπει να έχει και την υποδομή για να τις δεχθεί».

Ερωτηθείς αν οι μετανάστες θα έπρεπε να ισομοιραστούν στα ευρωπαϊκά κράτη, απαντά:

«Έχει ήδη ειπωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας -που η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε λίγους μήνες- ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, να υπάρχει μια δεύτερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, ώστε να υπάρχει μια λογική κατανομή του βάρους. Το βλέπουμε πολύ θετικά και περιμένουμε να δούμε τις υπόλοιπες εξελίξεις. Αυτό είναι μια νίκη της Ελλάδας και μπορούμε να κατακτήσουμε και άλλες νίκες».

Πώς θα γίνουν οι διαδικασίες επιστροφών
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για το άσυλο και τις επιστροφές, νέος νόμος θα καθορίζει το πλαίσιο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση του ασύλου ή την επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα θα υπάρξει πρόσληψη 500 ατόμων στις Υπηρεσίες Ασύλου.

Ερωτηθείς για το πώς θα σταλούν πίσω όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, απαντά: «Μπορούν να επιστραφούν στη χώρα εισόδου, δηλαδή τη χώρα από την οποία προήλθαν, την Τουρκία. Εδώ πιστεύουμε ότι θα εφαρμόσουμε ως χώρα, πιο δυναμικά και πιο ορθά την κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας. 

Οι άνθρωποι, επίσης, μπορούν να επιστραφούν στις χώρες προελεύσεως. Στην περίπτωση αυτή, λέμε ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις διμερείς σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και άλλων τρίτων κρατών. Διεκδικούμε από την ΕΕ να αποκτήσουμε ένα κοινό σύστημα επιστροφών, όπου θα μπορούν να διαπραγματεύονται όλα τα κράτη-μέλη τις επιστροφές των μεταναστών στα εθνικά κράτη (προέλευσης). Άλλη βαρύτητα, μεγαλύτερη, έχει για παράδειγμα να ζητήσει η ΕΕ από το Πακιστάν να δεχθεί πίσω μετανάστες κι άλλη η Ελλάδα»."

Πηγή: sputniknews.gr

Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com