AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Φεβ 2014

Η Ειδική Αγωγή της Σάμου στη Βουλή



Στη Βουλή πάει το θέμα των Ειδικών Σχολείων της Σάμου η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ, Αγνή Καλογερή. Σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, του επισημαίνει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο νησί.

Σύμφωνα με την κ. Καλογερή, "τα Ειδικά Σχολεία -Δημοτικό και Γυμνάσιο- στεγάζονται σε ένα χώρο στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έξω από την πόλη της Σάμου, κοντά στην Αγία Ειρήνη. Γεγονός που δυσχεραίνει την κοινωνικοποίηση των μαθητών, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων.

Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σάμου δεν υπάρχει διαθέσιμο κατάλληλο μεταφορικό μέσο εξοπλισμένο για να μπορεί να καλύψει όχι μόνο εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός σχολείου, αλλά και έκτακτες ανάγκες μετακίνησης (πχ ατυχήματα).

Σήμερα, 6 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στις ειδικότητες του Φιλόλογου, Μαθηματικού, καθηγητή Πληροφορικής, Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας, Κεραμικής-Αγγειοπλαστικής. Επίσης, εντοπίστηκαν ελλείψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στις ειδικότητες του κοινωνικού λειτουργού, του εργοθεραπευτή και τέλος ελλείψεις σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό που δημιουργούν σοβαρό θέμα όχι μόνο ως προς την εκπαίδευση, αλλά και ως προς την ίδια την ασφάλεια των παιδιών.

Το σχολείο παρέμεινε κλειστό από την έναρξη των μαθημάτων και μέχρι τις 20/11/2013 όπου προσλήφθηκαν ελάχιστοι εκπαιδευτικοί και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ενώ δεν έχει καλυφθεί ακόμα η θέση του διευθυντή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο γίνεται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ τα οποία δεν έχουν ειδικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδιά με κινητικά προβλήματα που δεν έχουν καν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σχολείο και αναγκάζονται να παραμένουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους
".

Κατόπιν αυτών, η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό:

"1. Αν και αργοπορημένα, θα λάβει μέτρα και πότε για την κάλυψη των κενών θέσεων;

2. Τί πρωτοβουλία σκοπεύει να αναλάβει για την εύρυθμη και σύμφωνη με τον πολιτισμό μας λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης στη Σάμο;


3. Τί πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για τη μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου σε καταλληλότερο χώρο;"