AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Φεβ 2014

Θεμ. Παπαθεοφάνους: "Να τερματιστούν άμεσα οι συμβάσεις με τη NEL"

 
Την άμεση διάλυση των ναυτιλιακών συμβάσεων με τη "NEL Lines" ζητά με έγγραφο που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, μετά και την πρόσφατη μη εκτέλεση των δρομολογίων της εταιρείας στη γραμμή της Σάμου. Την ίδια ώρα, και οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου ζητούν από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δρομολογηθεί πλοίο που θα καλύψει τα ανεκτέλεστα δρομολόγια της "NEL". Ευθύνες στην εταιρεία, αλλά και στην κυβέρνηση επιρρίπτει η υποψήφια Περιφερειάρχης Αγλαΐα Κυρίτση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοφάνους, "για πολλοστή φορά τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι έχουν παραμείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕL LINES αδυνατώντας να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, παραβιάζει την με αριθ. 81/2009 Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με διάρκεια έως το 2020, που αφορά την ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμβαση, η οποία μετά τριετία από την υπογραφή της, προέβλεπε την αντικατάσταση του Ε/Γ -Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» με άλλο, νεώτερων και συγχρόνων προδιαγραφών πλοίο. Όμως με νομοθετική ρύθμιση το 2012, μέσω της Βουλής, δόθηκε παράταση της αντικατάστασης του πλοίου, για άλλη μία τριετία.

Δεδομένου ότι τα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας είναι υπέργηρα, παρουσιάζουν συχνότατες βλάβες και η εταιρεία έχοντας οικονομικά προβλήματα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προτείνουμε άμεσα τη διάλυση της σύμβασης και επαναδημοπράτηση  του δρομολογίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία επιμένει να καταθέτει στο Υπουργείο σας αιτήματα για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας με τον Πειραιά,  ανακοινώνοντας μάλιστα και επέκταση χρονοδιαγραμμάτων με δρομολόγια, γεγονός που παραπλανεί τις υπηρεσίες σας, αφού η καθημερινότητα την διαψεύδει. Εκθέτει έτσι τους θεσμικούς παράγοντες και τα συλλογικά όργανα που συμμετέχουν στο Σ.Α.Σ. καταστρατηγώντας τις αποφάσεις του, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των νησιών μας από την ενδοχώρα
".

Στο μεταξύ, με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη οι δήμαρχοι Σάμου Στέλιος Θάνος, Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής, Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης και Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης αναφέρουν ότι "ο εμπαιγμός των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου συνεχίζεται χωρίς προσχήματα με περισσό θράσος και κατά παράβαση κάθε νομιμότητας. Η ανοχή μας έχει πλέον εξαντληθεί.

Οφείλετε να λάβετε άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, όπως ο νόμος και οι συμβάσεις ορίζουν. Είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα, να δρομολογηθεί πλοίο που θα καλύψει τα ανεκτέλεστα δρομολόγια της ΝΕΛ, γιατί οι νησιώτες περιμένουν στα λιμάνια χωρίς να νοιάζεται κανείς.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί σας, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα προκειμένου να παρθούν οριστικές αποφάσεις για την υπεσχημένη αναδιάταξη του ακτοπλοϊκών συνδέσεων του Βορείου Αιγαίου
".

Με τη σειρά της, η υποψήφια Περιφερειάρχης Αγλαΐα Κυρίτση δήλωσε σχετικά με τις ματαιώσεις των ακτοπλοικών δρομολογίων από Καβάλα και Λαύριο με προορισμό τα νησιά του Β.Αιγαίου: "Το γεγονός και μόνο ότι η NEL ματαιώνει τα προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια χωρίς εξηγήσεις αποκαλύπτει το μέγεθος της ευθύνης αλλά και της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης γενικότερα, που αφήνουν ανέλεγκτη τη δραστηριότητα των ιδιωτών ακτοπλόων. Επιτρέπουν τον αυθαίρετο διακανονισμό των δρομολογίων κατά το δοκούν, με τρόπο που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών νησιών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Προσπάθεια και πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι ο επιβεβλημένος προγραμματικός έλεγχος των δρομολογίων και της δραστηριότητας των ιδιωτών ακτοπλόων, που θα αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων, των ελλείψεων και των αναγκών που έχουν οι κάτοικοι των νησιών της Περιφέρειάς μας.

Οι παρεμβάσεις και η παρουσία μας για την επίτευξη του στόχου θα είναι από δω και μπρος συνεχείς. Το δημόσιο χρήμα που επιδοτεί αυτές τις γραμμές, αλλά κυρίως η ανάγκη των κατοίκων των νησιών για σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που επιβάλλουν λογοδοσία των υπευθύνων
".