AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Αυγ 2014

"Καμπανάκι" από τους αστυνομικούς της Σάμου


Επιστολή για την "τραγική αλλά και επικίνδυνη κατάσταση  που  επικρατεί καθημερινά στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής Σάμου και κατ' επέκταση σε όλη την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου" απέστειλε στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου.

"Χωρίς να θέλουμε επ' ουδενί να μεγαλοποιήσουμε καταστάσεις, δυστυχώς τα γεγονότα και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους", υποστηρίζουν οι αστυνομικοί της Σάμου και ζητούν ενισχύσεις σε προσωπικό και μέσα. Κι αυτό γιατί όπως αναλυτικά εξηγούν:

"Ένα κέντρο του οποίου η χωρητικότητα είναι 285 άτομα, αριθμεί αυτή τη στιγμή 682, αριθμό υπερδιπλάσιο της χωρητικότητάς του.

Οι ροές των παράνομα εισερχομένων μεταναστών είναι καθημερινές και ολοένα αυξανόμενες ποσοτικά. Τις τελευταίες πέντε ημέρες συνελήφθησαν συνολικά 419 αλλοδαποί, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθεται καθημερινά για τη φύλαξη των ανωτέρω ατόμων είναι το πολύ τέσσερις αστυνομικοί ανά οκτάωρο, οι οποίοι  καλούνται να διαχειριστούν εκτός από τον τεράστιο όγκο των ατόμων ένα ακόμα τεράστιο όγκο περιστατικών σε καθημερινή βάση.

Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών, των κρατουμένων, την τήρηση  βασικών κανόνων υγιεινής και την εν γένει ομαλή και ασφαλή λειτουργία του κέντρου.

Είναι λογικό και επόμενο, οι κρατούμενοι, οι οποίοι πρωτίστως είναι άνθρωποι, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες διαβίωσης να ξεσηκωθούν απαιτώντας καλύτερες.

Αρκεί μόνο να αναφερθούν περιστατικά όπως,

α) εξεγέρσεων των κρατουμένων για διάφορους κάθε φορά λόγους, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς να προβλέπεται κάποιο σχέδιο δράσης  αυτοί οι λιγοστοί αστυνομικοί,

β) καθυστέρηση βασικών δραστηριοτήτων του καθημερινού προγράμματος των κρατουμένων λόγω απασχόλησης του προσωπικού στην παραλαβή νέων κρατουμένων όπως είναι η σίτισή τους και με τις συνέπειες που αυτές  γεννούν,

γ) τα πολυάριθμα ιατρικά περιστατικά που χρήζουν μεταφοράς και νοσηλείας στο Γ.Ν. Σάμου (υπήρξε ημέρα που νοσηλεύονταν 6 άτομα ταυτόχρονα), όπως επίσης  πολλές είναι οι φορές που οι αστυνομικοί έρχονται σε άμεση επαφή με κρατούμενους οι οποίοι  νοσούν από μεταδοτικές ασθένειες χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και βοήθεια.

Κατόπιν των παγκοσμίων κρουσμάτων, αλλά και τις ανακοινώσεις του Κ.Ε.ΕΛ.Π.Ν.Ο που αφορούν τον ιό Έμπολα, γίνεται αντιληπτό ότι στη Σάμο, η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο όγκο ατόμων που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας στις οποίες υπήρξαν κρούσματα του ιού, τα οποία δεν εξετάζονται από ιατρικό προσωπικό κατά την είσοδό τους στη χώρα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Ιατρός υπάρχει μόνο τις πρωινές ώρες και από Δευτέρα έως Παρασκευή, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά από το μεσημέρι, μέχρι και το επόμενο πρωί, καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο να μεταφέρονται συνοδεία για οποιαδήποτε εξέταση στο Γ.Ν. Σάμου.

Από την άλλη, οι Αστυνομικές υπηρεσίες της Α.Δ. Σάμου (Α.Τ, Υ.Α, Τ.Τ, επιτελείο, ΔΙ.ΑΣ) απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά σε καθήκοντα που έχουν να κάνουν με παράνομους μετανάστες, παραγκωνίζοντας  καθήκοντα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη, μιας και η Α.Δ. Σάμου λειτουργεί μόνο με το 55% της οργανικής της δύναμης.

Κύριε Αρχηγέ, 

Τα νούμερα από τη σελίδα του Υπουργείου μας αναφέρουν ότι από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα το πρώτο 6μηνο του 2014 έχουν συλληφθεί 753 αλλοδαποί, ενώ μόνο στο Νομό Σάμου το ίδιο διάστημα έχουν συλληφθεί 2.056. Η ενισχυτική δύναμη που στάλθηκε προς αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη λειτουργία του Κ.Τ.Υ. στο Ν. Σάμου αριθμεί μόλις 30 άτομα και όπως αντιλαμβάνεστε, οι αστυνομικοί αυτοί, καθώς και η παρούσα δύναμη της Α.Δ Σάμου, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Γι' αυτό  παρακαλούμε όπως αποστείλετε ικανό αριθμό αστυνομικής δύναμης (τουλάχιστον 70 άτομα στο σύνολό τους) η οποία θα διαχειριστεί  τον τεράστιο όγκο παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, καθώς επίσης υλικοτεχνικά μέσα (οχήματα, συσκευή λήψης αποτυπωμάτων, μαγνητική πύλη, μηχάνημα X-ray) για την διευκόλυνση του αστυνομικού έργου, πριν περιέλθουμε σε δυσάρεστες για όλους μας  καταστάσεις
".