AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Μαρ 2015

Αύξηση 150% στις αφίξεις παράνομων μεταναστών στη Σάμο το α΄οκτάμηνο 2014!

Φωτογραφία αρχείου

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ροές παράνομων μεταναστών-προσφύγων προς τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, και στη Σάμο, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Λευτέρη Αυγενάκη, στα Δωδεκάνησα για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 υπήρξε τετραπλασιασμός των αφίξεων σε σχέση με το 2013, ενώ για την ίδια περίοδο οι αφίξεις τριπλασιάστηκαν στη Χίο, αυξήθηκαν κατά 150% στη Σάμο και κατά 123% στη Λέσβο.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η εντατικοποίηση της βίας και της αστάθειας τα τελευταία έτη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής προκάλεσε απότομη αύξηση στον αριθμό των εκτοπισμένων ατόμων, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων των υπό κρίση περιοχών. Άμεση συνέπεια ήταν η αύξηση του αριθμού των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση κατά 223,22% των παράτυπων εισόδων στη χώρα, ενώ υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο έως τον Οκτώβριο του 2014 (συγκριτικά με 60.000 σε ολόκληρο το 2013).

Όπως αναφέρει ο κ. Χουντής, οι απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Με το ίδιο έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει ότι θα αναληφθεί δράση σε εθνικό επίπεδο για τον συντονισμό των ενεργειών, μέσω διαβούλευσης των αρμόδιων φορέων, καθώς και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των συνοριακών επιχειρήσεων, να αναζητηθεί σχετική κοινοτική χρηματοδότηση και να αναληφθούν δράσεις επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Χουντής εξηγεί ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, με δεσμευτικούς κανόνες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατηγορηματική απαγόρευση των μη σύννομων απομακρύνσεων υπηκόων τρίτων κρατών σε τρίτες χώρες.


Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε