AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Μαρ 2015

O Peter Hook των Joy Division - New Order live στη Σάμο!


Ο θρυλικός μπασίστας των Joy Division και μετέπειτα των New Order, των Revenge και των Monaco, έρχεται στην Ελλάδα για μία και μοναδική συναυλία, στις 9 Αυγούστου στη Σάμο!

Μαζί με το τωρινό του συγκρότημα, Peter Hook & The Light, θα εμφανιστούν στο Ireon Music Festival, το μουσικό φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε Αύγουστο στο Ηραίο της Σάμου, με ένα πρόγραμμα New Order και Joy Division.

Πάρτε μια γεύση από το "Love Will Tear Us Apart", τη μεγάλη επιτυχία των Joy Division, εκτελεσμένη ζωντανά στον καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ από τους Peter Hook and The Light!





Η πορεία του Peter Hook στη μουσική (πηγή: i-jukebox.gr)

O Peter Hook γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1956 στο Broughton, ένα προάστιο του Salford στην Αγγλία. Ο ίδιος και ο Bernard Sumner, αποτέλεσαν τους ιδρυτές των Joy Division στα μέσα των 70s, μιας μπάντας που έμελλε να ορίσει το post-punk και το new wave, στη σύντομη περίοδο της ύπαρξής της, η οποία σημαδεύτηκε από την αυτοκτονία του χαρισματικού τραγουδιστή και στιχουργού της, Ian Curtis, σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Μετά από δύο στούντιο άλμπουμ (Unknown Pleasures – 1979, Closer – 1980), singles όπως το Transmission και το Love Will Tear Us Apart που δεν περιλήφθηκαν στους δίσκους, καθώς και τραγούδια όπως το Isolation, το Twenty Four Hours, το Shadowplay, το Heart and Soul, το Disorder, το New Dawn Fades και το She’s Lost Control, οι Joy Division διαλύθηκαν το 1980, ως συνέπεια της αυτοκτονίας του Ian Curtis.

Η συνέχεια θα έβρισκε τον Peter Hook σε ένα επίσης άκρως επιδραστικό γκρουπ, τους New Order, οι οποίοι ουσιαστικά ήταν μια συνέχεια των Joy Division, καθώς η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τα τρία εναπομείναντα μέλη της θρυλικής μπάντας (Peter Hook, Bernard Sumner, Stephen Morris), καθώς και τον Gillian Gilbert.

Μέχρι το 2007, ο Peter Hook αποτέλεσε τον «κορμό» των New Order, οι οποίοι προσφάτως επανενώθηκαν δίχως την παρουσία του ιδίου. Με τον Hook ως μπασίστα και β’ τραγουδιστή, οι New Order κυκλοφόρησαν 8 στούντιο άλμπουμ (Movement – 1981 / Power, Corruption & Lies – 1983 / Low-Life – 1985 / Brotherhood – 1986 / Technique – 1989 / Republic – 1993 / Get Ready – 2001 / Waiting for the Sirens’ Call – 2005), με τραγούδια όπως το Blue Monday, το True Faith, το Crystal, τo Bizarre Love Triangle, το Regret, το 60 Miles An Hour, ή το Ceremony, κομμάτι που οι New Order «δανείστηκαν» από την εποχή των Joy Division.

Όσον αφορά τον τρόπο παιξίματος του μπάσου του, σήμα κατατεθέν στους Joy Division έγιναν οι ψηλές μπασογραμμές του – αρχικά ελέω φτωχού εξοπλισμού και της δυνατής κιθάρας του Sumner – ενώ, όπως ήταν λογικό, στους New Order έπρεπε να γίνει πιο μελωδικός, καθώς επρόκειτο για μια μπάντα που αναμίγνυε το post-punk και το new wave με ηλεκτρονικά και χορευτικά στοιχεία.

O Peter Hook υπήρξε πάντοτε πολυάσχολος και ανήσυχος, καθώς μετά την πρώτη διάλυση των New Order (1993), ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τους Revenge, ενώ με τον συνοδοιπόρο του στη συγκεκριμένη μπάντα, David Potts, σχημάτισαν τους Monaco και κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ. Μετά από τη διαφαινόμενη δεύτερη διάλυση των New Order (2007), ο Peter Hook συμμετείχε στους Freebass, μαζί με δύο ακόμη μπασίστες (Mani / The Stone Roses, Andy Rourke / ex-The Smiths).

Παράλληλα, το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο How Not to Run a Club, το οποίο αφορούσε την περίοδο κατά την οποία ήταν συνιδιοκτήτης του διάσημου club “The Haçienda” στο Manchester, ενώ το 2010 ο ίδιος άνοιξε ένα καινούριο club / συναυλιακό χώρο και συγκεκριμένα το FAC 251 – The Factory, επίσης στο Manchester, για το μουσικό θέμα του οποίου, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε ένα από τα τραγούδια (Tokyo Joe) που ηχογράφησε την ίδια χρονιά ως Man Ray.

To 2010, όμως, υπήρξε σημαντική χρονιά για τον Peter Hook και για έναν ακόμη λόγο, καθώς τότε ήταν που ίδρυσε τους The Light, την μπάντα με την οποία μας επισκέπτεται στην Ελλάδα για μία ακόμη φορά. Οι Peter Hook & The Light κυκλοφόρησαν το EP 1102 2011, το οποίο περιλάμβανε τραγούδια των Joy Division, ανάμεσα στα οποία και το ακυκλοφόρητο Pictures In My Mind. Ειρωνεία της τύχης; Στο EP (όπως και σε live εμφανίσεις των The Light) συμμετείχε η Rowetta, τραγουδίστρια των Happy Mondays, τους οποίους αντικατέστησαν οι Peter Hook & The Light στο φετινό Ejekt Festival!

Να αναφέρουμε, βέβαια, ότι στους The Light συμμετέχει ο γιος του Hook, Jack Bates (μπάσο), καθώς και οι συνοδοιπόροι του στους Monaco, David Potts (κιθάρα), Andy Poole (πλήκτρα) και Paul Kehoe (τύμπανα), ενώ ο ίδιος ο Peter είναι τραγουδιστής και κύριος μπασίστας του συγκροτήματος.

Οι Peter Hook & The Light παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ζωντανά στο FAC 251 – The Factory, club του Hook, ενώ έκτοτε περιοδεύουν ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας κομμάτια είτε από τα δύο άλμπουμ των Joy Division (Unknown Pleasures / Closer), είτε από τα πρώτα δύο άλμπουμ των New Order (Movement / Power, Corruption & Lies).