AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Μαρ 2015

Σταθμός μέτρησης ακτινοβολίας στον Παιδικό Σταθμό Πυθαγορείου


Στον Παιδικό Σταθμό Πυθαγορείου Σάμου εγκαταστάθηκε πρόσφατα σταθμός καταγραφής επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε 24ωρη βάση.

Πρόκειται για τον τέταρτο ανάλογο σταθμό που εγκαθίσταται σε ευαίσθητο χώρο στη Σάμο. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχε τοποθετηθεί σταθμός και στο Δημοτικό Σχολείο Κουμαίικων Σάμου, ενώ τέτοιου τύπου σταθμοί υπάρχουν επίσης στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του Λιμένα Καρλοβάσου και στο Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης της Σάμου.

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί μέτρησης επιλέγονται με βάση πολλαπλά κριτήρια, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι η υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση και η παρουσία ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.

Οι σταθμοί εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "ΠΕΔΙΟΝ 24", που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει σκοπό τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι σταθμοί του "ΠΕΔΙΟΝ 24" καταγράφουν σε 24ωρη βάση το συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως η ραδιοφωνία, η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία. Έτσι δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα και αξιόπιστα για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας οποιαδήποτε στιγμή. 

Τα στοιχεία των μετρήσεων όλων των εγκατεστημένων σταθμών μέτρησης που υπάρχουν στη Σάμο αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων και είναι άμεσα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος "ΠΕΔΙΟΝ 24", ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να αναζητήσει στοιχεία από το παρελθόν, οποιαδήποτε στιγμή.

Στους πίνακες των σταθμών μέτρησης της Σάμου τα επίπεδα ακτινοβολίας έως σήμερα βρέθηκε ότι ήταν αρκετές φορές χαμηλότερα, ακόμα και σε σχέση με τα πιο αυστηρά όρια που συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.