AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Φεβ 2016

Τι είπαν οι έμποροι της Σάμου στον υπουργό Ναυτιλίας

Πηγή φωτογραφίας: Σελίδα Δημήτρη Κωλέτη στο Facebook

Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στον Πειραιά μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Νήσων Αιγαίου. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, Δημήτρης Κωλέτης.

Στην εισήγησή του προς τον υπουργό, ο κ. Κωλέτης αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε αυτά τα νησιά, με χαρακτηριστικότερα την περιορισμένη-κλειστή αγορά, την έλλειψη συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων σύνδεσης κυρίως με τον Πειραιά, το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, καθώς και τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια.

Διατυπώθηκε η άποψη πως οι νησιώτες θεωρούν ότι μια ακόμη αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει και τον αφανισμό τους επαγγελματικά.

Ο κ. Κωλέτης ζήτησε να θεσπιστεί  το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα παταχτεί το  παραεμπόριο και κυρίως στην πηγή του, που είναι το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και γενικότερα τα ελληνικά λιμάνια, προτείνοντας ο έλεγχος για τη νομιμότητα των πλανόδιων πωλητών να είναι στη δικαιοδοσία του Λιμεναρχείου.

Ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα ώστε το άνοιγμα υποκαταστημάτων πολυεθνικών εταιρειών να πληροί πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές με μικρό πληθυσμό.

Για το προσφυγικό και τη Σάμο ο πρόεδρος των εμπόρων της πόλεως Σάμου ανέφερε:

"Στη Σάμο θέλαμε να υπάρχει ένας χώρος όπου θα πηγαίνουν οι πρόσφυγες, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα με σκηνές κλπ, να σιτίζονται, να καταγράφονται και να αποχωρούν.

Είμαστε όμως αντίθετοι στο ότι αυτός ο χώρος, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, δημιουργήθηκε μέσα στον ιστό της πόλης.


Πολύς λόγος γίνεται για αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά μέχρι τώρα έχουμε δει να μοιράζονται κάποια εκατομμύρια σε μεγάλες εταιρίες εκτός Σάμου.  Η πρόταση είναι οι πρώτες ύλες για τη σίτιση, καθώς και το προσωπικό, να προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Οι πρόσφυγες να αναχωρούν από το νησί σε τρεις ημέρες.


Πηγές κάνουν λόγο για μείωση 40-50% στον τουρισμό για το 2016 και για τον λόγο αυτόν ζητάμε έκτακτα μέτρα, όπως ειδική μεταχείριση σε ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα όπου θα περιλαμβάνονται και έκτακτα κονδύλια από το υπουργείο Τουρισμού, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση
".


Ο υπουργός σημείωσε όλες αυτές τις παρατηρήσεις και δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.