AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Φεβ 2016

Οι προτάσεις Αγγελόπουλου προς Σεβαστάκη για τον τουρισμό


Επιστολή προς τον βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος, σχετικά με την επικείμενη συνάντησή τους με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Του επισημαίνει τα ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν υπ' όψιν της υπουργού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος,

"1. Η ασφάλεια του χώρου Σένγκεν είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που προβάλει η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες --στον ξενοδοχειακό τουρισμό-- ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής. Η μη εφαρμογή της Συνθήκης θα δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας σε συνδυασμό, δε, με την πιθανή επιβολή ελέγχου στα αεροδρόμια, το αρνητικό αντίκτυπο από τις μακρές σε χρόνο αναμονές, θα είναι μεγάλο. Πρέπει να ζητηθεί η εξαίρεση του νησιού μας από τους επιλεκτικούς ελέγχους που ίσως επιβληθούν.

2. Οι επιπτώσεις στην κρουαζιέρα: ειδικότερα φέτος που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί -λόγω του αποκλεισμού άλλων προορισμών- ο αριθμός των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, θα πρέπει να παραμείνει σε εφαρμογή το καθεστώς των ονομαστικών καταλόγων των επιβατών που δίδονται στις αρχές χωρίς διαβατηριακούς ελέγχους ανά πρόσωπο. Στο συγκεκριμένο τύπο τουρισμού ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος αφού μέσα σε λίγες ώρες  πρέπει να ολοκληρωθεί η επίσκεψη και να αναχωρήσει το πλοίο.

3. Η εξακολούθηση της εφαρμογής των πιλοτικών προγραμμάτων μέσω των οποίων επιτρέπεται η είσοδος Τούρκων πολιτών για βραχύ χρονικό διάστημα χωρίς βίζα (Σένγκεν) είναι απαραίτητη και πρώτης προτεραιότητας. Μάλιστα το/τα Υπουργείο/α θα πρέπει να επαναφέρουν τη συζήτηση της αναθεώρησης του κώδικα θεωρήσεων που θα επιτρέψει την υιοθέτηση του μόνιμου χαρακτήρα αυτών των πιλοτικών προγραμμάτων (στη Σάμο υπενθυμίζω ότι εφαρμόζεται το σχετικό πρόγραμμα εδώ και 3,5 χρόνια για τους μήνες από Απρίλιο έως  και Νοέμβριο).

4. Η εκπόνηση ενός ειδικού τουριστικού σχεδίου για το νησί και το νομό μας που θα λαμβάνει υπόψη του και τις μεγάλες επιπτώσεις από τις προσφυγικές ροές αλλά θα εκφράζει παράλληλα τη γνώση και την εμπειρία της Ένωσης Ξενοδόχων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου και όλων των φορέων τουρισμού του νησιού, αποτελεί πρόδηλη ανάγκη, αλλά και ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση χωρίς την οποία οι κίνδυνοι δραματικής μείωσης ποιότητας και ποσότητας θα πολλαπλασιαστούν".

"Το Υπουργείο Τουρισμού μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και να σχεδιάσει βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις υπέρ της Σάμου -και των υπολοίπων νησιών- στις επικείμενες τουριστικές εκθέσεις, αλλά και στα τουριστικά fora με ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαφήμισης και επικοινωνίας"
σημειώνει ο Δήμαρχος της Σάμου.


Φωτογραφία: Ντίνα Καραγιάννη