AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Φεβ 2016

Μια διαφορετική άποψη για το hotspot στη Σάμο


Με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) του Επιμελητηρίου Σάμου, ο Νικόλαος Αγγελής του Ελισσαίου, μέλος του Δ.Σ, εκφράζει μια διαφορετική άποψη για τη χωροθέτηση του κέντρου πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspot) στη Σάμο σε σχέση με την επίσημη θέση του Επιμελητηρίου. Δείτε το αναλυτικό περιεχόμενο της επιστολής αυτής:

"Συναδέλφισσες/οι μέλη του Δ.Σ.

Αφορμή για την επιστολή μου αυτή είναι το δελτίο τύπου που εξέδωσε η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Σάμου με θέμα την χωροθέτηση του κέντρου πρώτης υποδοχής (hotspot) στην Σάμο και με την οποία δήλωσε ότι το Επιμελητήριο Σάμου δεν συμφωνεί με την δημιουργία τέτοιων δομών στο νησί μας, ένα νησί καθαρώς τουριστικό που στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία και ότι όσοι αποφασίσουν την δημιουργία τέτοιων δομών ας αναλάβουν την ευθύνη τους.

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το παραπάνω δελτίο τύπου είναι άποψη μόνο της διοικητικής επιτροπής και δεν είναι άποψη του Επιμελητηρίου Σάμου, διότι δεν συγκλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο για να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά και βέβαια να καταθέσει, ως οφείλει, τεκμηριωμένη πρόταση στους αρμοδίους.

Δεύτερον πιστεύω ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται πολύ πριν ξεσπάσουν και γίνουν καταιγίδα και μάλιστα προβλήματα τα οποία μας ήταν γνωστά και τα βιώναμε καθημερινά.

Τρίτον θα συμφωνήσω ότι έχουμε ένα νησί καθαρά τουριστικό που στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία και ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες δομές.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, που στην ουσία επιτελεί ρόλο hotspot.

Πιστεύετε ότι είναι εικόνα ενός καθαρά τουριστικού νησιού που στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία;

Αποτελεί πράγματι πανελλήνια αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργεί

Κέντρο Υποδοχής στην χερσαία ζώνη λιμένος Σάμου;

Απογοητευτική εικόνα από όποια πλευρά κι αν ιδωθεί.

Σαν έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης του προσφυγικού ρεύματος που κατέκλυσε το νησί μας από τις αρχές του προηγούμενου έτους και κυρίως τους θερινούς μήνες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί , όπως και δικαιολογήθηκε από τη συμπεριφορά όλων μας που όχι μόνο ανεχθήκαμε το στήσιμο δεκάδων προκατασκευασμένων οικίσκων αλλά και συνδράμαμε για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού , με το μέτρο της δύναμής του ο καθένας , στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης .

Βέβαια αν ζούσαμε σε συγκροτημένη πολιτεία η κατάσταση αυτή θα είχε προβλεφθεί έγκαιρα και θα είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα καθότι υπήρχαν συνεχείς πληροφορίες τουλάχιστον από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περισσότερο από μια διετία.

Δυστυχώς η παραπάνω κατάσταση από προσωρινή φαίνεται να εδραιώνεται και να παγιοποιείται, αφού συνεχώς στήνονται νέοι οικίσκοι , όλες οι Κρατικές Υπηρεσίες εξυπηρέτησης και τακτοποίησης μεταναστών έχουν μεταφερθεί εκεί , όλες οι Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται στην περιοχή του λιμανιού Μαλαγαρίου.

Έτσι σήμερα η πρώτη εικόνα στον επισκέπτη της Σάμου – που διαφημίζεται ως τουριστικός προορισμός και σίγουρα ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό πλέον προϊόν της Σάμου – είναι θλιβερή και παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα. Οικίσκοι, αντίσκηνα μεγάλα και μικρά, πρόχειρες τουαλέτες, αυτοσχέδια μαγειρεία, ρούχα απλωμένα, φωτιές, σκουπίδια, δυσοσμία, ουρές ταλαιπωρημένων και εξαντλημένων ανθρώπων κ.λ.π συνθέτουν την τραγική εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης, και όχι μόνο,του νησιού.

Εικόνα που δεν τιμά ούτε αξίζει στους Σαμιώτες.

Δεν τιμά τις Αρχές του Τόπου μας που ανέχονται τη λειτουργία αυτής της χωματερής ανθρώπινων ψυχών, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς κανένα σχεδιασμό , παρακολουθώντας απλώς την κατάσταση και εκλιπαρώντας για χρηματική και μόνο ενίσχυση το Κράτος .

Δεν τιμά της δημόσιες Υπηρεσίες του νησιού που ανέχονται την λειτουργία ενός τέτοιου οικιστικού συνόλου χωρίς έστω καμία στοιχειώδη τήρηση των νόμων του Ελληνικού Κράτους (κανόνες χρήσεως κοινοχρήστων χώρων, υγειονομικοί κανόνες κ.λ.π ).

Δεν τιμά τους πολίτες της πόλης της Σάμου άλλα και γενικότερα τους Σαμιώτες να ανέχονται στην βιτρίνα της πρωτεύουσας μία περιβαλλοντική , οικολογική και υγειονομική βόμβα .

Δεν τιμά τους αλληλέγγυους , τους δημοκράτες, τους ανθρωπιστές αλλά και όσους από εμάς συμπάσχουμε στο δράμα της προσφυγιάς να βλέπουμε ανθρώπινες ψυχές πεταμένες πέριξ της χερσαίας ζώνης λιμένος Σάμου , με ανύπαρκτους χώρους υγιεινής και ανύπαρκτα έστω και υποτυπώδη μέσα διαβίωσης .

Επίσης δεν τιμά ούτε αυτούς τους ελάχιστους που πιθανόν να έχουν κάποια οικονομικά οφέλη από όλη αυτή την κατάσταση.

Γνωρίζετε ότι δημοσιεύτηκε στις 2-12-2015 στο αριθμ. 2602 Φ.Ε.Κ , τεύχος δεύτερο, η υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταξύ αυτών και στη Σάμο.

Όμως ειδικά για τη Σάμο και τη Χίο δεν οριοθετήθηκαν οι τοποθεσίες των κέντρων αυτών  όπως έγινε με τα υπόλοιπα νησιά.
 
Ίσως γιατί δεν είχαν εξευρεθεί οι κατάλληλοι χώροι, ίσως γιατί οι αρμόδιοι φορείς και αρχές της Σάμου (μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο) δεν είχαν συνεργαστεί και δεν είχαν παρέμβει αποφασιστικά με συγκεκριμένες προτάσεις που θα έδιναν λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της μετανάστευσης στο νησί μας, που μας ήταν ήδη γνωστό.

Γιατί κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι κάποιοι μπορεί να ήθελαν την νομιμοποίηση του καταυλισμού Μαλαγαρίου;


Και βέβαια ήρθαν οι ραγδαίες εξελίξεις της οριοθέτησης του hotspot από την κυβέρνηση στην θέση που είναι γνωστή σε όλους μας, τις οποίες βέβαια δεν θα σχολιάσω.

Όπως καταλαβαίνετε το λιμάνι της πρωτεύουσας πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, που δεν είναι άλλος από το να αποτελεί πυλώνα της τουριστικής , εμπορικής και γενικότερα της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού και της εθνικής οικονομίας.

Ποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες, εάν μεσούσης της τουριστικής περιόδου, επικρατεί η σημερινή κατάσταση;

Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα , με πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, καλόπιστης κριτικής και όχι με ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, άλλα πιστεύω ότι έστω και καθυστερημένα, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για τις δυσκολότερες ημέρες που έρχονται.

Παρακαλώ η επιστολή μου αυτή να δημοσιευτεί στα Μ.Μ.Ε. που δημοσιεύτηκε το δελτίο τύπου της διοικητικής επιτροπής.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΣΑΜΟΣ 11/02/2016 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΑΓΓΕΛΗΣ

μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Σάμου
"