AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Μαρ 2016

Εμπόδισαν κατεδάφιση αυθαιρέτων σε παραλία της Σάμου-Δικογραφία για 11

Φωτογραφία από era-aegan.gr

Δικογραφία σε βάρος ενός 86χρονου και άλλων 10 ατόμων, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων, σχηματίστηκε το πρωί της Τετάρτης από το Αστυνομικό Τμήμα της Σάμου, για το αδίκημα της απείθειας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα εν λόγω άτομα δεν επέτρεψαν σε αρμοδίους υπαλλήλους δημοσίου φορέα να προχωρήσουν σε εργασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών (πέργκολα) σε ταβέρνα ιδιοκτησίας του 86χρονου, σε χώρο αιγιαλού στην παραλία Κλήμα, στην ευρύτερη περιοχή του Ποσειδωνίου της Σάμου.

* Όπως αναφέρει η Era-Aegean.gr, μπροστά στην μπουλντόζα μπήκαν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Σάμου προκειμένου να σταματήσουν τον εργολάβο που ανέλαβε την κατεδάφιση συνολικά 15 επιχειρήσεων που είχαν πρωτόκολλο κατεδάφισης με παλαιότερη απόφαση και για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος στις 14 Απριλίου.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής Κλίμα σταμάτησαν την εκτέλεση της κατεδάφισης πέργκολας σε κατάστημα της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν οι αντιδήμαρχοι Σάμου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκάστρου, δημοτικοί σύμβουλοι και οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου και των ιδιωτών.

Ο δήμος και το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου έχουν ζητήσει την αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι να τελεσιδικήσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις. Ωστόσο, η απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης ήταν διαφορετική, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας να δημοπρατηθεί και ο ανάδοχος του έργου να φτάσει την Τετάρτη στη Σάμο προκειμένου να προχωρήσει στις διαδικασίες εκτέλεσης του έργου του.

Στην περιοχή βρέθηκε και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, καθώς και ο προϊστάμενος της κτηματικής υπηρεσίας. Μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και την παρέμβαση του βουλευτή Σάμου, αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το συνεργείο απομακρύνθηκε από το σημείο, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το εάν θα επανέλθει για την εκτέλεση του έργου της κατεδάφισης.

Οι επιχειρηματίες της Σάμου κάνουν λόγω για ανεξήγητη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που στα μεγάλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν έρχονται να προστεθούν τώρα και άλλα, λίγες μέρες πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν.

* Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η τοπική Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ αναφέρει:

"Η κυβέρνηση και ο εδώ τοπικός εκπρόσωπός της, βουλευτής Σάμου, προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να αποπροσανατολίσουν και να ηρεμήσουν τους επιχειρηματίες και τους απλούς πολίτες ότι, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και έχει αλλάξει τα δεδομένα στο νησί μας, θα επανεξετάσουν την προσωρινή αναστολή της απόφασης σχετικά με κατεδάφιση κτισμάτων και κατασκευών (πέργκολες).

Δυστυχώς όμως σήμερα (χθες) οι  υποσχέσεις ξεχάστηκαν και η ανάδοχος εταιρεία προσπάθησε να υλοποιήσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Το επόμενο βήμα δυστυχώς θα είναι να ξεχάσουν και τις υποσχέσεις τους ότι τον προσεχή Ιούνιο στα νησιά μας δεν θα ισχύσουν οι αυξημένοι συντελεστές Φ.Π.Α.

Τους πιστεύει πλέον κανείς που η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα εννοεί;".


Η Γραμματεία Σάμου της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε με ανακοίνωση της "διαμαρτύρεται για την υλοποίηση της απαράδεκτης απόφασης για κατεδάφιση περγκολών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή ζώνη του νησιού , ειδικότερα μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου η οποία ήδη προβλέπεται αρκετά δύσκολη".Οι άνθρωποι της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πιστεύουν ότι "Η απόφαση αυτή αν υλοποιηθεί καταδικάζει τους συναδέλφους του κλάδου των εστιατορίων και καφετεριών σε κλείσιμο και αφανισμό.

Εκφράζοντας την συμπαράστασή μας στον αγώνα τους να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη απαιτούμε:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ.

Παράλληλα προτείνουμε:

Να γίνει κάθε νομική χωροταξική και αρχιτεκτονική διευθέτηση του χώρου για κάθε κατάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία, Λιμενικό Ταμείο και Δήμο), για τον τύπο και την αισθητική της κάθε κατασκευής.

Με βάση αυτές τις προδιαγραφές να δοθεί περιθώριο μέχρι την επόμενη περίοδο, να γίνουν νόμιμες κατασκευές για χρήση από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες".