AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Ιουν 2016

Η εκδήλωση του περιοδικού σαμιακών γραμμάτων και τεχνών "Απόπλους"

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Σάμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η μουσικοφιλολογική εκδήλωση με τίτλο "Ο Σύλλογος Φίλων Πόλεως, το Εθνικό Ωδείο Σάμου και ο Μανώλης Καλομοίρης" που διοργάνωσε το περιοδικό σαμιακών γραμμάτων και τεχνών "Απόπλους".

Αρχικά έγινε μια ιστορική αναδρομή στο περιοδικό από την φιλόλογο Ελπίδα Κατσικογιάννη, ενώ ο φιλόλογος και πρώην προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου, Χρίστος Λάνδρου, αναφέρθηκε στην σημασία των πολιτιστικών συλλόγων και τον "Απόπλου".

Ο σχολικός σύμβουλος Βαγγέλης Δημητριάδης παρουσίασε το αφιέρωμα του περιοδικού στο θέμα (πιο συγκεκριμένα τα τεύχη 65-68), προβάλλοντας το φωτογραφικό υλικό, κυρίως από το αρχείο του συμβολαιογράφου Γιάννη Κιράνη, αλλά και άλλων συμπολιτών, και ζωντανεύοντας στην ίδια αίθουσα όπου εκτυλίσσονταν, τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Πόλεως Σάμου και του Εθνικού Ωδείου, τις πολιτιστικές προσπάθειες των ανθρώπων της κατεστραμμένης από τους πολέμους πρωτεύουσας, να επανεκκινήσουν την ζωή στη πόλη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Αγγέλα Χατζημιχάλη στον Μανώλη Καλομοίρη και τους πρωτεργάτες της ίδρυσης Εθνικού Ωδείου στη πόλη και όσα ακολούθησαν.

Στο δεύτερο μέρος η σοπράνο Δήμητρα Τσακανιά απέδωσε τέσσερα κομμάτια με συνοδεία στο πιάνο την Νάντια Μπαντούρα.

Το αρχείο Κιράνη, καθώς και άλλα στοιχεία εκείνης της περιόδου βρίσκονται ψηφιοποιημένα στο Ιστορικό Αρχείο Σάμου για όσους ενδιαφέρονται να τα δουν και να τα μελετήσουν.

Πηγή: era-aegean.gr