AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Ιουν 2016

Επαφές εμπόρων της Σάμου με Κουρουμπλή-Σεβαστάκη-Καλογήρου-Κατρακάζο


Με τοπικούς φορείς, αλλά και με τον υπουργό Εσωτερικών, συναντήθηκαν, στο περιθώριο του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε στη Σάμο, στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης αντιπροσωπεία των εμπόρων είχε συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κατρακάζο.

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, "ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι οι επαγγελματίες για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές με όλη αυτή τη φοροκαταιγίδα και τη μεγάλη μείωση του τουρισμού που αναμένεται στο νησί μας.

Σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου, η Περιφέρεια είναι σε διαδικασία ποσοτικοποίησης με οικονομικά μεγέθη της μείωσης του τουρισμού, ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων. Μας δήλωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας σε όποια δράση αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε.

Ο κ. Κατρακάζος μας ενημέρωσε και επίσημα για την εξεύρεση πόρων για την άμεση επικαιροποίηση του master plan για τον κόλπο της πόλεως Σάμου (τουριστική μαρίνα, επέκταση τουριστικού λιμανιού). Το παραπάνω αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του Συλλόγου μας και τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήσαμε παρέμβαση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και παραδώσαμε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα κείμενο με τις προτάσεις μας για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο συντάξαμε από κοινού μαζί με τον Σύλλογο Εστίασης και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Στο περιθώριο του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία συνάντησης με τον υπουργό για περίπου 20 λεπτά, όπου του εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί μας και ζητήσαμε την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, καθώς από τη μία η κοινωνία δέχεται τεράστιες πιέσεις λόγω της παρατεταμένης λιτότητας και από την άλλη οι ίδιοι οι πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο νησί, έχουν εγκλωβιστεί για μήνες και χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Υποσχέθηκε από αυτή την εβδομάδα ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου ώστε να εξετάζονται 50+ αιτήσεις ασύλου την ημέρα, καθώς και ότι μέσα σε ένα μήνα από σήμερα η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την υλοποίηση της συμφωνίας από πλευράς Τουρκίας. Από την πλευρά μας επιμείναμε στο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και ζητήσαμε τη δημιουργία εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
".

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι έμποροι της πόλεως Σάμου συναντήθηκαν, από κοινού με εκπρόσωπο από τον Σύλλογο Εστίασης, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη. "Συζητήσαμε τα περιθώρια λήψης έκτακτης χρηματοδότησης προς τον Δήμο, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του προσφυγικού και λόγω του ότι αυτό ήρθε σε συνέχεια μετά από μία ταλαιπωρία ετών, αφού είχαμε μια σειρά δημοσίων έργων μέσα στον ιστό της πόλης για αρκετά χρόνια. Ακόμη ζητήσαμε μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και αναστολή της προκαταβολής φόρου (είναι αδιανόητο να δανείσουμε το κράτος κάτω από αυτές τις συνθήκες). Τέλος θα κανονιστεί συνάντηση και στην Αθήνα το επόμενο διάστημα".